Po nekima neprimjereno - ovako serviraju desert u restoranu s 3 Michelinove zvjezdice

Screenshot: YT

MALO KOJI restoran može se pohvaliti s čak tri Michelinove zvjezdice, a to je pošlo za rukom restoranu Alinea koji se nalazi u Chicagu. Alinea je univerzalno hvaljena zbog svog inovativnog pristupa modernističkoj kuhinji, a to joj je i donijelo čak tri zvjezdice.

Ovo je jedan od samo 13 restorana u SAD-u, ali i jedini restoran u Chicagu s tri Michelinove zvjezdice, a Elite Traveler ga je proglasio najboljim restoranom na svijetu. Osim toga, on je i najbolji restoran u SAD-u prema popisu The World’s 50 Best Restaurants, Gourmeta i Business Insidera.

>> Ovo su hrvatski restorani s Michelinovom zvjezdicom

Što kažu iz Michelina?

"Glavni chef Grant Achatz pršti novim idejama u ovom inventivnom, sadržajnom i svečanom hramu. Objedovanje ovdje djelomično je kazalište i čisti užitak, a obroci su olfaktivno iskustvo zahvaljujući mirisnim parama, trikovima i zabavi za stolom", piše u Michelinovom vodiču.

"Izvršni kuhar Douglas Alley priprema jela od neobičnih namirnica. Za početak, tu je jelo od smole s osušenim arktičkim ugljenom, okrunjeno hrskavom kožom glaziranom javorovim sirupom. Kada se okrene, unutar jela otkriva se ikra. Zatim slijede okusi Tajlanda u usoljenoj korabici, a obrok završava dramatično, desertom 'Paint'", dodaju oni, a upravo je desert taj koji izaziva najviše kontroverzi.

>> Želite li večerati u restoranu s Michelinovom zvjezdicom, ovo su najpovoljnije opcije

O kakvom je desertu riječ?

Ovaj desert naziva se "Paint", što u prijevodu znači "slikanje", a i sam način serviranja ovog deserta podsjeća upravo na slikanje, gdje stol služi kao slikarsko platno. Restoran Alinea postao je poznat po ovom desertu, a chef je rekao više o tome za Business Insider.

"To je umjetnost performansa, vrlo je teatralno i privlačno gostima. Željeli smo desert učiniti dinamičnim i interaktivnim za goste kako to ne bi bila samo još jedna u nizu monotonih večera", kaže chef Grant Achatz za Business Insider.

Za vrijeme cijelog ovog iskustva u pozadini svira glazba, a neki od sastojaka koje koriste za ove deserte su puding od vanilije i jogurta, mousse od bijele čokolade, šećerna vata od metvice, jestive šljokice od jagoda, borovnice, kava i rum.

Najpovoljniji meni 315 dolara po osobi

Desert je uključen u meni koji se sastoji od 20 sljedova, a možete odabrati jedan od tri menija - Kitchen Table, Gallery i Salon. Prvi je ujedno i najskuplji, po cijeni od 495 dolara, drugi košta između 425 i 485 dolara po osobi, a treći je najpovoljniji, s cijenom između 315 i 385 dolara po osobi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.