SLOŽIT ćemo se da je jedno od najpopularnijih jela na žlicu zimi, ali i tijekom cijele godine - grah. Da podsjetimo, radi se o posebno zdravoj namirnici koja bi se, prema riječima stručnjaka, trebala konzumirati što više. Nas grah varivo uvijek podsjeća na neka prošla vremena - način na koji su ga kuhale bake, posebno kada skuhamo bogat, gust i "jak" grah, baš kao nekoć.
Takav je i radnički grah o kojemu danas pišemo, tradicionalno jelo koje se pripremalo za radnike, vojnike i težake zbog jednostavnosti i pristupačnih sastojaka. To je gusti, začinjeni grah s mesom (najčešće suhim rebrima, kobasicama ili slaninom), kuhan u velikim količinama. Bio je posebno popularan u Jugoslaviji, ali i u drugim dijelovima Balkana, gdje se često kuhao u kantinama, vojarnama, tvorničkim menzama i na gradilištima.
Najčešće se kuhao u hladnijim mjesecima jer je hranjiv i daje puno energije. U radničkim i vojničkim kantinama bio je klasično jelo petkom, a i danas se često nudi u restoranima domaće kuhinje.
Imamo jedan domaći recept za grah "na veliko" - poznato je da ga je najbolje skuhati u većoj količini.
Za varivo pripremite:
Za zapršku:
Dinstajte povrće i suho meso, dodajte kobasice narezane na kolutiće pa grah. Dolijte vode i kuhajte. Začinite pa napravite zapršku i dodajte je u varivo. Kuhajte dok se grah ne skuha i dok se sve ne zgusne.
Detaljan recept pronađite ovdje.