OSIM nekih tradicionalnih kolača kojima se veselimo u ovoj, hladnijoj sezoni, prisjetili smo se i nekih isto tako omiljenih, ali malo manje tipičnih. Jedan takav je pijesak torta, tradicionalni desert koji se ističe po svojoj jednostavnosti i karakterističnoj teksturi koja zaista podsjeća na pijesak.
Ova je torta popularna u brojnim kulturama, a potječe iz njemačke kuhinje gdje se zove "Sandkuchen". U Njemačkoj se priprema u obliku kuglofa, a prepoznatljiv je po svojoj rahloj, lagano mrvičastoj teksturi. Kako to obično biva, kolač se proširio iz Njemačke u susjedne zemlje poput Austrije i Švicarske, a s vremenom je postao popularan i dalje, uključujući i Hrvatsku.
Ovaj put naišli smo na odličan recept naše čitateljice i autorice recepata, Antonije Jagodić, koja je kao i obično, oduševila super jednostavnim, a prefinim desertom. Za njezinu je pijesak tortu potrebno točno 15 minuta za pripremu i nekoliko jednostavnih sastojaka.
Što je sve potrebno
- mlijeko
- puding od vanilije
- šećer
- maslac
- mljeveni keks
- kokos
- mljeveni orasi
- šlag za dekoraciju
Kako se priprema
Počnite kuhanjem pudinga, nakon toga ga ohladite, pa mu dodajte maslac. Zatim napravite tri smjese, odnosno puding podijelite na tri dijela: u prvi dio dodajte kokos, u drugi mljeveni keks, a u treći mljevene orahe. Smjesu utisnite u kalup redom: krema s keksom, krema s kokosom, krema s orasima i na kraju dekorirajte šlagom. Tortu možete posuti keksom, kokosom ili orasima, a prije posluživanja dobro ju ohladite.
Cijeli recept u kojemu se nalaze točne mjere i koraci pripreme, pronađite ovdje.