Savjeti za kuhanje šunke, pečenje u tijestu i ideja za nešto totalno drukčije

Foto: Shutterstock

BEZ šunke nema Uskrsa, zato se nemojte šaliti kad je riječ o njenoj pripremi - svaki detalj je bitan.

Kuhanje šunke

Kupljenu šunku očistite od eventualnih nečistoća te je izvažite. Proces vaganja je bitan zato što šunku morate kuhati onoliko sati koliko ima kilograma - primjerice, ako šunka ima dva kilograma, kuhate je dva sata.

Nakon što šunku izvažete, stavite je u dovoljno veliku zdjelu i prelijte hladnom vodom. U vodu možete dodati lovorov list, papar ili čak bijelo vino (oko 2 dcl će sasvim lijepo dodatno naglasiti okus šunke). Kuhanjem će šunka izgubiti dio soli pa iako je meso već samo po sebi slano, ipak možete dodati i malo soli u vodu, no nemojte pretjerivati. 

Lonac stavite na umjerenu vatru da se šunka zagrijava polako i ravnomjerno. Kao što je ranije naglašeno, šunku kuhate onoliko sati koliko ona ima kilograma - jedan sat po jednom kilogramu. Šunku zatim ostavite da se hladi u vodi u kojoj se i kuhala jer će tako zadržati sočnost. Nakon hlađenja je ocijedite i obrišite.

U slučaju da kuhate rolanu lopaticu (radi se o čistom mesu, bez kosti), mrežicu kojom je obavijena razrežite i skinite još dok je lopatica vruća jer kad se ohladi i ponovno stisne, bit će je teže skinuti a da uz to ne skinete i ukusnu kožicu, pa i dio mesa s njom.

Pečenje u tijestu (kruhu)

Ovo je tradicionalan način pripreme uskrsne šunke, a riječ je o kuhanoj šunki, ili jednom komadu, koji se omota dizanim tijestom za kruh i zatim ispeče u pećnici. Kako napraviti ovo početnicima na prvu komplicirano jelo koje su za Uskrs radile i naše bake, doznajte na ovom linku, gdje vas osim pisanog čeka i videorecept.

Glazirana šunka

Možda nekima i nije, no vjerujemo kako je većini ovaj način pripreme prilično nov i nepoznat. Glazirana šunka inače je tradicionalno jelo koje se priprema i poslužuje u američkim kućanstvima za blagdane, kako za Božić, tako i za Uskrs, a nama je interesantna jer je mali odmak u odnosu na ono što jedemo od djetinjstva.

Kako je pripremiti, možete doznati na ovom linku jer se upravo tu krije recept koji nije nimalo kompliciran. Za sve vizualne tipove u nastavku je i jedan video koji prikazuje kako pripremiti glaziranu šunku u par koraka.

Prvo rolanu šunku skuhate, uz dodatak luka, mrkve, celera i papra u zrnu ako želite. Zatim maknete mrežicu i zarežete površinu cik-cak, dosta gusto jer će se tako i premaz bolje zadržati na šunki tijekom pečenja. Premažete je senfom i medom i zapečete u pećnici. Možete ponoviti postupak s glaziranjem kako bi šunka bila još sjajnija.

@caithlincooks Honey & mustard glazed gammon 🍯 recipe in the comments #honeyglazedgammon #honeyglazedham #roastedham #roastdinner #sundaylunch #sundaydinner #fyp ♬ Woman - Doja Cat
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.