AKO NAS nešto asocira na djetinjstvo, onda su to domaći keksi na mašinu kakve su pravile naše mame i bake. Svaka od njih imala je svoj recept, a neke su u kekse dodavale kakao ili ih umakale u čokoladu. Kakvi god bili, keksi na mašinu obilježili su mnoga djetinjstva i s veseljem ih se prisjećamo.
Keksi na mašinu često su se radili za blagdane i posebne prilike, a radila ih je i naša čitateljica Julija Leskovar Markuš, koja je za vikend svojoj djeci prvi put napravila ove kekse. U Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? podijelila je i recept.
"Ovaj okus i miris vjerujem da svatko zna. Radile su ih moja baka i moja mama, a jutros sam ih ja po prvi puta napravila svojoj djeci. Fini, prhki, mirisni - domaći keksići na mašinu. Recept je standardni, a kod mene dupla doza uz dodatak blanširanih badema", napisala je ona.
Potrebni sastojci
Za pripremu ovih keksića koristila je uobičajene sastojke, ali dodala im je i blanširane bademe, iako po želji umjesto njih možete dodati kakao i kokos. Od sastojaka je koristila:
- glatko brašno
- prašak za pecivo
- mast
- šećer i vanilin šećer
- jaja
- blanširane bademe
- kiselo vrhnje.
Kako se pripremaju
Od svih sastojaka prvo zamijesite glatko tijesto, a zatim ga omotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku ili u špajzi, poželjno i cijelu noć. Uz pomoć mašine, na starinski način oblikujte kekse, a kada dobijete oblik koji želite, stavite ih na masni papir kojim ste obložili lim za pečenje. Keksiće pecite na 190 stupnjeva dok ne porumene.
Cijeli recept s točnim mjerama pronađite ovdje.