SAVRŠENO je vrijeme za isprobavanje novih recepata kojima ćete oduševiti svoje prijatelje i ukućane jer su s proljećem stigle i prve jagode i borovnice, kojih smo se zaželjeli tijekom zime. Kako se voće tako dobro slaže s finim kremama i biskvitima za kolače, donosimo tri proljetna recepta koja će svi obožavati. Jednostavni su za napraviti, a okusom baš podsjećaju na proljeće.
Iako klasični tart zahtijeva izradu podloge od prhkog tijesta, za ovu verziju neće vam biti potrebna pećnica. Podloga za ovaj proljetni užitak jednako je fina kao i klasična i puno se brže napravi.
Sastojci potrebni za podlogu:
Prvi korak je otopiti maslac na laganoj vatri i ostaviti ga da se malo ohladi, a za to vrijeme sjedinite mljevenu Plazmu, kakao, med i rum. Potom dodajte maslac i mlijeko i dobro izmiješajte kako bi se smjesa izjednačila prije stavljanja u kalup. Smjesu prstima utapkajte po dnu kalupa, ali i stranicama, kako bi se formirao klasični oblik tarta.
Odložite podlogu u hladnjak i možete započeti s pripremom ganachea za koji će vam trebati:
Ulijte vrhnje za šlag u posudu i zagrijavajte na srednjoj vatri dok ne bude blizu prokuhavanja. Maknite posudu s vatre i dodajte obje vrste čokolade izlomljene na kockice te ostavite minutu dok se čokolada ne otopi. Zatim na minimalnoj vatri miješajte smjesu dok ona ne postane glatka i sjajna.
Smjesu ostavite pet minuta da se ohladi pa je onda izlijte na podlogu i poravnajte te odložite svoj tart u hladnjak preko noći. Kad se tart ohladi, poslužite ga s jagodama, koje savršeno nadopunjavaju ovaj bogati čokoladni okus.
Lagana i osvježavajuća torta koja svakim zalogajem podsjeća na proljeće i uživanciju na suncu mogla bi postati vaša omiljena slastica. Brzo se priprema, a kombinaciji osvježavajućih borovnica s laganom kremom teško je odoljeti. Ne radi se o klasičnoj torti, pa neće biti potrebno peći biskvit jer je podloga gotova u samo nekoliko minuta. Za nju će vam biti potrebno:
Otopite maslac na laganoj vatri i ostavite ga da se malo ohladi prije nego što ga pomiješate s mljevenom Plazmom i mlijekom. Dobro promiješajte smjesu da se sastojci spoje i utisnite je na dno kalupa za torte ili podlogu na kojoj planirate poslužiti desert. Zatim je spremite u hladnjak dok pripremate kremu.
Sastojci potrebni za kremu:
U jednu posudu stavite grčki jogurt, kiselo vrhnje i šećer u prahu i izmiješajte pjenjačom. Zatim dodajte sok i naribanu koricu opranog limuna te aromu vanilije pa sve opet dobro promiješajte. U posebnoj posudi izmutite vrhnje za šlag, ali pritom pazite da ono ne bude prečvrsto. Potom ga dodajte smjesi s jogurtom i limunom i sjedinite obje smjese laganim miješanjem žlicom.
Za pripremu želatine najbolje je pratiti uputstva s vrećice, no pazite da želatina ne prokuha jer onda ima slabije djelovanje. Otopljenu želatinu potrebno je postepeno sjediniti sa smjesom, pa je najbolje prvo dodati 2-3 žlice kreme u posudicu sa želatinom i energično promiješati kako biste izbjegli grudice u kremi. Zatim sjedinite želatinu s ostatkom smjese i dobro promiješajte.
Na ohlađenu podlogu izlijte polovicu kreme i na nju poslažite oprane borovnice. Preko toga izlijte ostatak kreme, poravnajte i ostavite u hladnjaku preko noći. Kad se torta ohladi, možete je ukrasiti tankim kriškama limuna, borovnicama ili listićima mente i spremna je za posluživanje.
Ova slastica idealna je kada želite na brzinu napraviti fini desert, a kraljice proljeća - jagode - samo će upotpuniti okus laganog proljetnog deserta. Neće vam trebati puno sastojaka pa je ovaj recept odličan i za početnike u slastičarstvu koji žele napraviti jednostavan, ali elegantan desert.
Potrebni sastojci za 4 veće čaše su:
Za početak otopite maslac na laganoj vatri i kad se malo ohladi, pomiješajte ga s mljevenom Plazmom i ostavite smjesu sa strane.
Potom je potrebno oprati i očistiti jagode te ih narezati na male komade. Zatim ih treba prebaciti u dublju tavicu, dodati šećer i kuhati uz miješanje na laganoj vatri 20-ak minuta. Kad primijetite da su jagode omekšale, još ih malo zgnječite žlicom i pokrijte plastičnom folijom dok se ne ohlade.
Za to vrijeme mikserom umutite slatko vrhnje i šećer u prahu dok smjesa ne postane čvrsta. U drugoj posudi izmiksajte krem sir i četvrtinu ohlađenih jagoda pa u to lagano umiješajte polovicu pripremljenog slatkog vrhnja.
Kremu od sira i jagoda stavite u jednu slastičarsku vrećicu, a u drugu ostatak slatkog vrhnja i nizanje slojeva može početi. Prvi neka bude sloj mljevene Plazme s maslacem, zatim krema od sira i jagoda pa na nju dodajte sloj slatkog vrhnja. Nižite slojeve dok ne dođete do vrha čaše, koji možete dekorirati komadićima jagoda i listićem mente.
Zajednički sastojak ovih proljetnih deserata je mljevena Plazma, čiji okus obožavamo još od djetinjstva, a sada je nezamjenjiv u pripremi finih slastica. Dostupna je u pakiranju od 300 i 800 grama pa je odličan saveznik u pripremi slasnih palačinki, shakeova, sladoleda i drugih vrsta slastica.
A ako vam je potrebna dodatna inspiracija za nove deserte, u Plazma Plazmastičarnici možete pronaći hrpu recepata i ideja za slatka osvježenja jedinstvenog i punog okusa jer uz mljevenu Plazmu svaki desert postaje neodoljiv.
Sadržaj donosi Index u suradnji s Plazmom te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.