Top 10: Ovo su najbolji tradicionalni restorani u Hrvatskoj

Foto: Konoba Vinko/Facebook

TRADICIONALNA Hrvatska jela mogu se kušati u mnogim restoranima diljem zemlje, a TasteAtlas sastavio je popis najboljih tradicionalnih restorana u Hrvatskoj koje vrijedi posjetiti. Ovo je top 10.

1. Le Bistro Esplanade

Restoran Le Bistro Esplanade, smješten u sklopu zagrebačkog hotela Esplanade, na prvom je mjestu kada je tradicionalna hrana u pitanju. Njihovo prepoznatljivo jelo, koje se poslužuje od davne 1951. godine, zapečeni su štrukli, jedno od najpoznatijih zagorskih jela.

2. Konoba Vinko

Rustikalna konoba Vinko otvorena je 2004. godine u naselju Konjevrate blizu Šibenika, a prepoznatljiva je po nekim tradicionalnim jelima. Šunka i odojak ovdje su zvijezde jelovnika, uz sezonske domaće specijalitete, a popularan je i skradinski rižot.

3. Hotel Dunav

Restoran hotela Dunav u Iloku s pogledom na Dunav nudi tradicionalnu hrvatsku kontinentalnu kuhinju s naglaskom na specijalitete od riječne ribe i iločka vina. Neka od jela koja su ovdje vrlo popularna su fiš paprikaš, taške i sataraš.

4. Mala Hiža

Otvorena 2001. godine u selu Mačkovec nedaleko od Čakovca, Mala Hiža je gastronomski dragulj koji nudi tradicionalnu međimursku kuhinju. Restoran poslužuje jela s naglaskom na visokokvalitetnim lokalnim namirnicama i nudi hrvatska i strana vina, a od jela ovdje je najpopularnija međimurska gibanica, ali i međimursko meso 'z tiblice.

5. Restoran Johnson

Restoran Johnson nalazi se na putu iz ribarskog mjesta Mošćenička Draga prema gradiću Mošćenice, a otvoren je 1996. godine. U ponudi ima svježu ribu, škampe i školjke nabavljene od lokalnih ribara, a najpoznatija jela ovdje su crni rižot, buzara i riblji carpaccio.

6. Konoba Malo Selo

U naselju Kaldanija u Istri smjestila se prava istarska konoba Malo Selo, otvorena već više od 25 godina. Nudi neke prepoznatljive istarske specijalitete, poput fritaje s tartufima, a odlično ocijenjeno jelo je i žgvacet od kokoši, kao i kraljevski pljukanci s tartufima.

7. Restoran Sveti Nikola

Restoran Sveti Nikola smješten je na porečkoj šetnici, a njegova ponuda uključuje tradicionalne mesne i riblje specijalitete, no ipak je najpoznatiji po ribljim jelima. Tu se najviše ističu crni rižot i druga riblja jela poput hobotnice, grdobine i škampa, a nude i razne istarske specijalitete na bazi tartufa.

8. Konoba Mate

Smještena u tradicionalnoj mediteranskoj kamenoj kući na otoku Korčuli u mjestu Pupnat, Konoba Mate je obiteljska konoba koja nudi tradicionalna jela od organskih namirnica. Zvijezda jelovnika je jelo od paštete od pršuta, kozjeg sira i marmelade od zelenih rajčica, a popularne su i dalmatinska pašticada i rozata.

9. Batelina

Restoran Batelina stara je konoba u Banjolama, mjestu kraj Pule, a nudi svježu ribu i plodove mora, s naglaskom na tradicionalan i jednostavan način pripreme. Neka od jela koja se ovdje moraju probati su brudet i riblji carpaccio.

10. Restoran Badi

Restoran Badi otvoren je 1986. godine u malom ribarskom mjestu Lovrečica kod Umaga. Restoran je dobitnik brojnih prestižnih nagrada i uvršten je među 100 najboljih restorana u Hrvatskoj. Gosti ovdje mogu uživati u ukusnim ribljim specijalitetima uz vrhunska vina.