Tradicionalnim belgijsko-nizozemskim Speculaas keksima poseban okus daju ovi začini

Foto: Shutterstock

SPECULAAS je vrsta nizozemskog keksa koji je također popularan u Belgiji, Njemačkoj i Francuskoj. Na njemačkom se zove Spekulatius, na francuskom Speculoos, a ovi se keksi tradicionalno peku uoči blagdana Svetog Nikole, 5. prosinca u Nizozemskoj i 6. prosinca u Belgiji, te uoči Božića u Njemačkoj. 

Budući da je vrijeme blagdana pred nama, ove ćemo kekse sigurno jesti u nadolazećim tjednima, bili oni domaći ili kupovni, a u nastavku saznajte sve o njima - odakle dolaze, kako se prave i odakle baš to ime Speculaas.

Odakle ime Speculaas?

Postoji puno teorija odakle dolazi naziv Speculaas - neki ljudi kažu da bi ime za ove popularne kekse moglo biti preuzeto iz latinskog izraza speculum, što znači ogledalo. To bi i moglo imati smisla jer su Speculaas keksi oblikovani i ukrašeni pomoću drvenih pečata s utisnutim slikama.

Druga je teorija da ime za kekse dolazi iz latinskog izraza speculator, što bi mogla biti referenca na svetog Nikolu jer je on opisan kao onaj koji vidi sve. Nizozemski izraz Specerij također bi se mogao uzeti u obzir jer se prevodi kao začin, a Speculaas su začinjeni keksi. 

S druge strane, na drugom kraju svijeta u Australiji, Novom Zelandu i Sjedinjenim Državama, Speculaas keksi poznati su i po nazivima belgijski keksići sa začinima, keksići Biscoff ili čak nizozemski "vjetrenjača" keksići.

Keksi potječu iz Nizozemske i Belgije

Speculaas keksi dolaze iz Belgije i Nizozemske - belgijski grad Hasselt poznat je po svojim Speculaas keksima, a uz Nizozemsku ih vežemo upravo zbog slika koje se koriste za njihovo ukrašavanje. U SAD-u, Speculaas su popularni zbog svog dizajna vjetrenjača, zbog čega je naziv "nizozemski vjetrenjača keksići" prilično prikladan. 

I belgijska i nizozemska verzija pripremaju se sa svjetlosmeđim šećerom i praškom za pecivo, a tradicionalno se peku 5. ili 6. prosinca, za blagdan Svetog Nikole u Nizozemskoj i Belgiji. Slike na keksima obično prikazuju likove ili prizore prikupljene iz priča o svetom Nikoli, a najpopularnija Speculaas slika je ona samog svetog Nikole.

Nizozemski i belgijski božićni običaji ne bi bili potpuni bez djece koja svoju obuću napune sijenom namijenjenom za konja svetog Nikole. Te se cipele zatim postavljaju uz dimnjak, a u njima će djecu dočekati pokloni, a nezaobilazan poklon su i Speculaas keksići.

Posebnu notu ovim keksima daju upravo začini

Speculaas keksi uglavnom su pravokutnog oblika, a u njih se zatim utisne neka slika, iako moderne verzije kolačića mogu biti različitih oblika. Ovi keksići mogu se jesti topli ili hladni, a dobar su prilog uz napitke poput čaja, kave ili tople čokolade i idealni su za nadolazeće doba godine.

Ovi su keksi lagano zapečeni i vrlo hrskavi, a prave se od uobičajenih sastojaka za kekse kao što su brašno, maslac, šećer, prašak za pecivo i začini. Priprema se razlikuje ovisno o tome u kojoj se zemlji peku pa se ponekad mogu dodati i neki drugi sastojci.

Ono što ove keksiće, naravno, čini toliko posebnima, upravo su začini, a najčešći začini koji se koriste su muškatni oraščić, đumbir, bijeli papar, cimet i kardamom. Možete ih miješati sami kod kuće, ali i kupiti spremne mješavine. Mi smo, primjerice, našli Speculaas začin u Harissi, 30 grama je 2.27 eura.

@baking_bread_nl The end of the year is the time to eat speculaas. It’s a Dutch traditional spiced cookie made in a wooden mold. Most of the time they are shaped like mills, birds or man/woman. Nowadays there are special machines that make these cookies using special rollers and blade. But you can make them in which every shape you like. Use your regular cookie cutter set if you like. Normally they are made with buttermilk but I mixed some recipes together and turned it into a sourdough version. You can bake them longer to get the original crunchy cookie or take them out of the oven a little bit sooner to get a softer result. Do you want to make them at home? Here’s the recipe: For the speculaas spices: 40 gr cinnamon 10 gr groundnutmeg 10 gr ground cloves 5 gr gingerpowder 2 gr cardemom For the cookie dough: 260g light brown sugar 200g unsalted butter 5g lemonzest 4g salt 8g bakingsoda 100g starter 350g flour 30g speculaas spices Bake at 170C for 14 to 18 minutes #speculaas #speculaasjes #sourdoughspeculaas #zuurdesemspeculaasjes #dutchspicedcookies #spicedcookies #bakersoftiktok #tikstokbaker #cookies #cookietok #tiktokcookies ♬ Season of Fall - Skyline

Tijesto se mijesi u dva navrata - prvo se pomiješaju šećer, maslac i začini, a zatim se u drugoj zdjeli pomiješaju brašno i prašak za pecivo te se tek onda to sve zajedno pomiješa. Tijesto se obično preko noći ostavi na hladnom mjestu, što je jako važno, jer se na taj način začinima daje dovoljno vremena da se učinkovito prožmu kako bi se postigao željeni okus.

Nakon što tijesto bude spremno, razvalja se na tanko i reže na željene veličine prije nego što se na kekse utisnu slike i stavi ih se peći. Neki pekari kažu da je najbolji način za postizanje dobrog otiska hlađenje tijesta prije utiskivanja.

Speculaas keksi više se ne poslužuju samo za Svetog Nikolu ili za Božić - sada su dostupni tijekom cijele godine, a može ih se kupiti i u dućanima. Ipak, najviše ih volimo jesti upravo u ovo doba godine koje je pred nama, a ako ih planirate raditi kod kuće, sada znate sve trikove.

>> Recept za hrvatske speculaas kekse - paprenjake

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.