U petak u Laubu stiže vinski spektakl Bregovite Hrvatske

Foto: Rikard Jadan i Ante Gudelj

U zagrebačkoj Laubi, kući za ljude i umjetnost, u petak će se održati treći BregFest, festival vina Bregovite Hrvatske.

Jedinstven je to vinski spektakl na kojem će svoj rad predstaviti više od 60 vinara Bregovite Hrvatske. Posjetitelji će moći kušati čak 350 vina.

Vina na festival stižu s područja cijele središnje Bregovite Hrvatske, vinske regije koja obuhvaća vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja, Moslavine te Plešivice.

Vinari će predstaviti svoje pjenušce, bijela, ružičasta i crvena vina slavnih svjetskih sorti vinove loze te onih autohtonih, čijem očuvanju pridaju posebnu pozornost. Među tim autohtonim sortama su škrlet, kraljevina i pušipel.

"Vina Bregovite Hrvatske u ovom su stoljeću proživjela pravu renesansu! Naša vina osvajaju nagrade na slavnim svjetskim vinskim natjecanjima poput Decantera, a hrvatska vinska publika ima sve istančanije nepce. I sami smo si visoko podigli letvicu. U obiteljima školujemo enologe, unaprjeđujemo proizvodnju vina, uređujemo vinske podrume te uz njih razvijamo ugostiteljstvo i turističku ponudu. U vinarstvu osluškujemo što nam mogu dati ovdašnje tlo i klima. Rezultat su naša izvrsna vina za koja volimo reći da su 'priča sa sunčane strane brega'. Voljeli bismo da vinoljupci upoznaju široku paletu vina koje Bregovita Hrvatska nudi - od svježih, lepršavih vina po kojima je prepoznatljiva, do onih odležanih kompleksnih aroma", kazao je Miroslav Polovanec, predsjednik udruge Bregovita Hrvatska i vinar vinarije Polovanec.

Miroslav Polovanec

Slavlja uz sjajne pjenušce i povratak prirodi uz ekološka vina

Zagrepčani i njihovi gosti na BregFestu će moći upoznati i ekološka vina, kojima iz godine u godinu raste popularnost.

"Ekološka su vina, u odnosu na konvencionalna, strukturiranija, ljepša, mekša i zdravija! Njima se borimo i za prirodu! Naime, vinovu lozu prihranjujemo ekološki kompostiranim gnojem, a kemijska sredstva među kojima su najotrovniji pesticidi i herbicidi, zamjenjujemo zaštitnim sredstvima na bazi biljaka. To je smjer u kojem se vinogradarstvo i vinarstvo Bregovite Hrvatske treba nastaviti razvijati", kazao je Tomislav Bolfan, potpredsjednik Bregovite Hrvatske i utemeljitelj vinarije Bolfan vinski vrh.

Tomislav Bolfan

Posjetitelje BregFesta pozvao je i da otkriju ljepotu pjenušaca Bregovite Hrvatske.

"Naša središnja Bregovita Hrvatska ima savršene uvjete za proizvodnju pjenušaca. Vinogradi su posađeni na padinama, slično kao u francuskoj regiji Champagne, tlo pjenušcima daje mineralnost, a klima s dovoljno sunčanih dana svježinu. Sjajni pjenušci koje sada proizvodimo tek su preteča velikih pjenušaca kakve ćemo zasigurno imati u budućnosti", rekao je Bolfan.

Predah za vinare i užitak za vinoljupce

BregFest je središnja manifestacija Bregovite Hrvatske koja se održava jedanput godišnje. Događaj je to koji vinari iščekuju s nestrpljenjem jer im pruža priliku da svoj rad predstave Zagrepčanima, zagrebačkim ugostiteljima i njihovim gostima, ali i da se vinari međusobno podruže. Naime, iza njih je nekoliko mjeseci napornog rada- berba grožđa, vrenje mošta te drugi zahtjevni postupci vezani uz početak proizvodnje vina u vinskom podrumu.

Građani će ulaznice za festival moći nabaviti na ulazu u Laubu po cijeni od 25 eura. Ulaznica posjetiteljima omogućuje neograničeno kušanje vina.

Festival će za posjetitelje biti otvoren u petak od 14 do 21 sat.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.