Uz dimljeni jogurt-umak svaki sendvič postaje puno bolji, služi i kao top marinada

Foto: Shutterstock

JOGURT je ukusan i nevjerojatno svestran sastojak. Iako se najčešće konzumira ili samostalno ili u nekom sendviču, čest je sastojak mnogih slastica, poput jogurt-pite ili voćne torte s jogurtom, a može se jesti i za doručak kao dio ukusnog i zdravog chia pudinga.

No jogurt je puno više od sastojka koji ćete koristiti samo za pripremu slastica. Od njega možete napraviti fantastične umake koje možete kombinirati s toliko raznih jela, a danas donosimo recept za jedan takav umak. Jogurt kao umak nije ništa novo - Grci imaju svoj tzatziki umak u kojem glavnu ulogu ima upravo jogurt, a Indijci imaju raitu, umak od jogurta u kombinaciji s kuhanim povrćem ili voćem.

Smoky ili dimljeni jogurt

Budući da je jogurt sam po sebi blag, lako preuzima okuse sastojaka i začina s kojima se kombinira, što znači da se njegov okus može oblikovati tako da nadopunjuje baš svako jelo. A ako ste ljubitelji dimljenih stvari, onda morate probati napraviti tzv. smoky joghurt ili dimljeni umak od jogurta koji je tako jednostavan, a odličan dodatak apsolutno svemu.

Trebat će vam samo dva sastojka, jogurt i začini, a intenzivan okus ovom umaku od jogurta dat će oni poput dimljene paprike, dimljene soli ili, ako želite dodati malo ljutine, dimljene chili papričice. Za što god se odlučite, trebalo bi biti dimljeno da osvježavajućem jogurtu da malo dubine u okusu.

"Dimljeni jogurt-umak" izvrstan je dodatak mnogim jelima jer kombinira kremoznost jogurta s ljutim i dimljenim začinima, a na razne ga načine možete kombinirati s jelima, naročito ako je gušći, na bazi grčkog i masnijeg jogurta. 

Možete ga poslužiti kao umak i u njega umakati povrće ili pomfrit, što može biti odlično predjelo, a možete ga staviti i na salatu, u tortilju ili burger za još bogatiji okus. Osim toga, možete ga iskoristiti i za marinadu pa njime možete premazati meso prije pečenja kako bi bilo još sočnije, ali za takve stvari birajte običan tekući jogurt.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.