Do sada ste sigurno čuli bar jedan od desetak raširenih trikova za sprječavanje suza tijekom rezanja luka, od paljenja šibice, žvakanja kruha pa sve do stavljanja žlice u usta. Ni jedan od njih ne daje rezultate, ali znanost ipak ima rješenje za ovaj problem.
Dakle, prije nego što krenete pripremati pileća jetrica s jabukom i lukom, marmeladu od luka, gröstl ili pak klasik francuske kuhinje - juhu od luka, pročitajte kako "bezbolno" isjeckati luk.
Radi se o obrambenom mehanizmu kojim se luk pokušava obraniti od nas, ali i svih drugih životinja koje ga pokušaju pojesti. Kada se luk nareže ili ošteti, sulfoksidi i enzimi luka emitiraju se u obliku sulfenske kiseline, prema znanstvenicima s Texas A&M College of Medicine.
Ova kiselina i enzimi luka stvaraju plin s kemijskom formulom C3H6OS. Molekule tog plina reagiraju s vodom koja se nalazi na površini očiju i stvaraju sumpornu kiselinu i druge iritantne tvari koje izazivaju suze.
Bijeli, žuti i crveni luk imaju visoke koncentracije enzima koji izazivaju jaku reakciju, dok ljutika, zeleni i mladi luk imaju niže razine enzima. Ipak, mnogi srodnici luka mogu izazvati barem blagu reakciju i par suza.
Gotovo svi popularni trikovi za rezanje luka bez suza će vam potrošiti vrijeme, a svejedno ćete proplakati. Budući da enzimi u luku imaju tendenciju biti najdjelotvorniji kod određene pH vrijednosti luka i temperature, postoji nekoliko strategija koje mogu ublažiti ili smanjiti suzenje oka. Isprobajte ove savjete sljedeći put kada budete rezali luk.