Za desetak dana završava lovostaj na srdele, budite spremni uz naše najbolje recepte

Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell

BLIŽI se kraj zabrane lova na srdele i ljubitelji morskih plodova će uskoro opet moći uživati u okusima ove omiljene jadranske ribe. Srdela, poznata i kao kraljica Jadrana, vrlo je cijenjena zbog svojeg bogatog okusa, svestranosti u kuhanju, ali i visoke nutritivne vrijednosti.

Srdela čini oko 60 posto cjelokupnog izlova ribe na Jadranu i svježa je dostupna tijekom cijele godine, osim za vrijeme lovostaja na sitnu plavu ribu koji je uveden kako bi se obnovio smanjeni riblji fond.

Prvi ovogodišnji lovostaj traje od 17. siječnja do 15. veljače 2023. godine, što znači da će već 16. veljače ribarnice biti ispunjene svježim srdelama, spremnim za pretvaranje u razna ukusna jela. 

Svježa srdela je izvrsnog okusa i može se pripremati na razne načine, a na Jadranu se usoljava već skoro 600 godina. Kad je kupujete svježu, birajte onu koja ima sjajne i ispupčene oči, napetu srebrno-sivu kožu, čvrstu utrobu i škrge crvene boje.

Punjene srdele

Pržene srdelice

Marinirane srdele

Srdele lešo i krumpir krema na moderno po receptu Damira Tomljanovića (žiri Masterchefa)

Srdele s gradela ili grill tave

Otkoštene pohane srdele