ROBERTO Loli Linguanotto, talijanski slastičar za kojeg se vjeruje da je izumio kultni desert tiramisu, preminuo je u nedjelju u dobi od 81 godine, nakon dugotrajne borbe s bolešću, piše Daily Mail.
>> Preminuo Roberto Linguanotto, talijanski slastičar koji je izumio tiramisu
Iako je tiramisu zapravo relativno nov izum, ovaj desert od piškota natopljenih kavom i prelivenih mascarpone kremom uživa status ikone među talijanskim slasticama. Njegovo ime potječe od talijanskog izraza "tirami sù", koji doslovno znači "podigni me", što je referenca na učinak kombinacije šećera, likera i kave na naše tijelo - podiže energiju i raspoloženje.
Najraniji dokumentirani recept za tiramisu objavljen je u proljetnom izdanju časopisa Vin Veneto 1981. godine u članku o slasticama na bazi kave Giuseppea Maffiolija, poznatog kritičara hrane i člana Talijanske akademije kuhinje. Vjeruje se da je pokojni talijanski slastičar Roberto Loli Linguanotto izumio recept za ovaj kultni desert.
Slavni slastičar stvorio je tiramisu ranih 1970-ih, dok je radio u poznatom restoranu Le Beccherie u Trevisu, na sjeveru Italije. Nekoliko je priča o porijeklu ove poslastice, uključujući onu koja kaže da je Linguanotto slučajno ispustio mascarpone u zdjelu sa šećerom i jajima.
Prema lokalnom stanovništvu, Linguanotto je recept za desert s okusom kave usavršio uz pomoć Albe di Pillo-Campeol, supruge Ada Campeola, vlasnika restorana, a desert je na meni restorana i službeno dodan 1972. godine.
Novinar Gigi Padovani, koji je postao Linguanottov blizak prijatelj, koautor je knjige Tiramisu s njegovom suprugom Clarom. Nakon što je recept u osamdesetima objavljen u časopisu, Padovani je rekao da je došao i do Venecije, a do 1990-ih postao je poznat u cijelom svijetu.
Tradicionalni tiramisu sadrži piškote, žumanjke, šećer, kavu, mascarpone i kakao prah. Uobičajena verzija tiramisua uključuje namakanje piškota u alkohol, poput amaretta ili likera na bazi kave, a originalni tiramisu napravljen u Le Beccherieju bio je okrugao.
Iako se Linguanotto smatra izumiteljem tiramisua, neki izvori tvrde drugačije. Jedan od njih primjerice navodi da tiramisu djeluje kao afrodizijak te da ga je još u 19. stoljeću osmislila vlasnica bordela u Trevisu.
Drugi izvori tvrde da postoje dokazi o "tiremesùu", polusmrznutom desertu koji poslužuje restoran Vetturino u Pierisu, u regiji Friuli-Venezia Giulia, i to od 1938. godine, a neki čak tvrde da je tiramisu nastao krajem 17. stoljeća u Sieni u čast velikog vojvode Cosima III.
Jedno je sigurno - riječ je o vjerojatno najpopularnijem desertu u Italiji koji od 2013. godine ima zaštićen status na temelju sastojaka korištenih u originalnom receptu iz 1970. godine. U nastavku donosimo i nekoliko super recepata za ovaj mnogima omiljen desert.