Zašto se Talijani kunu u to da je njihova "pasta" najbolja? Evo u čemu je stvar

Foto: Shutterstock

KADA SE u istoj rečenici s hranom spomene Italija, često jedna stvar padne na um, tjestenina. Dika i ponos skoro svake prosječne talijanske obitelji, tjestenina je simbol talijanske kulture. No nije tajna da se tjestenina veže i za druge kulture, naime ona je raširena u svim oblicima i postoje razni načini njezina kuhanja.

Talijanska kuhinja zaista se može ponositi mnogim jelima, no rijetko koje je toliko popularno i voljeno kao tjestenina. Prosječan Hrvat, primjerice, u jednoj godini pojede oko devet kilograma tjestenine, što je u usporedbi s našim prekomorskim susjedima čak 17 kilograma manje.

Mnogi Talijani kunu se da su njihova jela s tjesteninom najbolja na svijetu, a osim što to mogu zahvaliti dugoj tradiciji i kulturi koja se sljubila s ovom namirnicom, dio se može pridodati blagoj mediteranskoj klimi i plodnom tlu s obiljem sunca koje namirnice dodatno obogate i daje im pun okus. 

Teško je govoriti koja je tjestenina najbolja kad pišemo o državi čija je svaka regija posebna po specifičnim recepturama i tjesteninama. Ipak, tjestenina s umakom od rajčica tj. pasta al pomodoro zaslužuje klasični status više od ostalih talijanskih jela te se duboko integrirala u talijansku kulturu.

Ovo jelo ne samo da je simbol talijanske kuhinje nego je dio nacionalnog identiteta i taj je status postigla ne tako davno. Rajčica je zapravo uvedena u tjesteninu tek početkom 19. stoljeća. Do tada se tjestenina jela čista ili s dodatkom sira. Prema istraživanju, tjestenina s rajčicama prvo se počela prakticirati na jugu Italije, u Napulju.

Toliko jednostavna, a toliko dobra

Jedan od razloga zašto je talijanska pasta al pomodoro jedna od najboljih i najklasičnijih jela je kvaliteta namirnica koje se koriste, a to se pogotovo odnosi na rajčice koje tom jelu daju pečat. Ovo jelo je odlično za bilo koje doba, a pogotovo za ljetne dane i ujedno je temelj talijanske kuhinje.

Rajčicu su u Europu donijeli Španjolci iz Srednje i Južne Amerike u 16. stoljeću te je u Italiji rajčica pronašla plodno tlo. Pogodna mediteranska klima i snažno sunce učinili su svoje, dajući joj bogatu crvenu boju s kojom se danas poistovjećuje.

Foto: Shutterstock

Iako se najprije ova biljka koristila tek kao ukras, početkom 19. stoljeća daje joj veći značaj i postaje popularna u čitavoj Italiji. Zahvaljujući sposobnosti da zadrže svoj prirodni okus i sjajnu boju nakon kuhanja, rajčice su bile i ostale jedne od prvih namirnica koje su prevladale izazov sezonskih promjena te su postale dio svake obiteljske knjige recepata.

Jedan od poznatih brendova koji je pronašao načine kako konzervirati baršunast i kremast okus rajčice koja se može kupiti u svim trgovinama je Mutti. Naime, ovaj brend je specijaliziran za rajčice i proizvodi ih više od 120 godina. U svojim recepturama koriste sirove i samo stopostotne talijanske rajčice koje pružaju sladak okus i vrhunski proizvod.

Za svoje proizvode selektiraju rajčice visoke kvalitete. Jedna od poznatijih je sorta “rotondo di Parma“, koja se koristi za popularni proizvod od pasirane rajčice. Mutti Passata je kremast i sladak pire od rajčice, a odlično se sljubljuje s tjesteninom kao što je pasta al pomodoro. U ovom pireu nalaze se rajčice iz okolice talijanskog grada Parme, koji se nalazi u regiji Emilia Romagna.

Regija je poznata po vrhunskim proizvodima i stoljetnim tradicijama. Nakon što se rajčice uberu, već kroz jedan dan dalje se obrađuju po vrhunskim standardima. Naravno, pravila su visoko postavljena od samog začetka – osim bogatog tla i obilja sunca, čak je potrebno dva kilograma rajčica da bi se dobio kilogram čistog kremastog pirea koje su u Muttijevoj Passati.

Kad je riječ o pasti al pomodoro, ona se priprema od tek nekoliko sastojaka: tjestenine i rajčice. Dodaje se i češnjak, bosiljak te maslinovo ulje. Od začina tu su najčešće samo sol i papar. Tekstura Passatinog baršunastog pirea, slatki okus i intenzivna crvena boja osunčanih rajčica omogućuju odličan dodatak ovoj tjestenini. Tvoreći pun i bogat okus, odlično se sljubljuju te tako tvore lagano jelo, koje je kao krojeno za svako godišnje doba.

Ovakvu je rade i vole Talijani

Ono što čini pastu al pomodoro jedinstvenom upravo je njezina jednostavnost i božanstven okus. Naime, u manje od 20-ak minuta od pripreme pa do kuhanja, ovo jelo može biti gotovo.

Međutim, mnogi koji je pripremaju i dalje nisu sigurni kako je skuhati na pravi način, odnosno tako da se osjeti simbioza svih sastojaka. Malo je stvari boljih od savršeno izvedenog jela kojemu možete osjetiti sve okuse, a kojih je tek nekoliko.

Sve kreće od početka – u tavu ulijte maslinovo ulje i nadodajte češnjak. Možete ga razrezati, iako je sugestija da se on protisne ili ostavi čitav tijekom kuhanja. Tijekom kuhanja će svejedno pustiti svoju aromu, ali ona neće biti dominantna. Kad češnjak posmeđi, dodajte u tavu ukusni pire od rajčice Mutti Passata te malo soli i papra. Kuhajte na srednjoj temperaturi uz miješanje. Dodajte posljedično i svježi bosiljak te ga prije samog posluživanja jela izvadite. Bosiljak se ne treba rezati jer će isto biti predominantan, stoga je dovoljno da ubacite nekoliko čitavih listova.

Sa strane pripremite tjesteninu u loncu vode. Pravilo dobro začinjene tjestenine je da u jedan litar vode ide 100 grama tjestenine i 10 grama soli. Tek kad voda zavri, stavite tjesteninu da se kuha. Dvije minute prije vađenja tjestenine počnite kušati kolika joj mekoća. Sugestija za pravu al dente tjesteninu je da se izvadi kad nije hrskava, ali ni kašasta.

Foto: Shutterstock

Kada zagrizete komadić al dente tjestenine, trebali biste vidjeti sićušnu bijelu točkicu u sredini, što znači da je tjestenina skoro kuhana. Prekuhavanje tjestenine može rezultirati neugodnom kašastom teksturom. Svježa tjestenina će imati vrlo kratko vrijeme kuhanja u usporedbi s osušenom tjesteninom, stoga i na to pripazite.

Neki tvrde da tajna fantastične talijanske tjestenine s umakom od rajčica leži u završnom dijelu kuhanja, a to je dodavanje škrobne vode u kojoj se tjestenina kuhala kako bi se umak još bolje povezao i dodatno malo zgusnuo. Naime, da bi se umak dobro sljubio s tjesteninom, ona treba biti al dente, a u posljednje dvije minute u umak treba dodati škrobnu vodu. Potom sve izmiješajte dok se ne sjedine svi sastojci u jednu cjelinu.

Tjestenina s rajčicama je odlično jelo za toplije dane, pogotovo one ljetne. Ovaj recept je brz, jednostavan, lagan i ukusan, stoga nije ni čudno da je postao dio talijanskog identiteta i kulture. Ako se odlučite na još malo sočnosti, ne zaboravite dati završni "šlag na tortu“ ovom jelu – maslinovo ulje i naribani sir. Izaberite nježnije i blaže, kravlje sireve, a, ako volite intenzivniji okus, dobar je odabir i ovčji sir. E ora si mangia.

Sadržaj donosi Index i Mutti u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.