Užas u koprivničkom azilu: Psi se grizu do smrti, volonterima zabranjen pristup

UPOZORAVAMO ČITATELJE DA SU FOTOGRAFIJE U GALERIJI VRLO UZNEMIRUJUĆE!
Foto: Facebook (Udruga Argus)


KOPRIVNIČKA udruga za zaštitu napuštenih životinja Argus jučer je na svojoj Facebook stranici izašla u javnost sa zastrašujućim fotografijama snimljenima u skloništu za pse Ottova kućica u Koprivnici. Na fotografijama se vide neočišćeni boksovi od izmeta i snijega, ali najšokantniji su prizori pasa koje su zbog neadekvatnog zajedničkog smještaja do smrti izgrizli drugi psi. Fotografije, uz nešto skraćene opise udruge Argus, možete vidjete u galeriji.

Volonteri udruge Argus ondje su volontirali od osnutka samog skloništa i imali su neometan pristup u bilo koje vrijeme. Nezadovoljni odnosom prema psima u skloništu, obratili su se nadležnoj veterinarskoj inspekciji nakon čega im je 28. svibnja, kako ističu, zabranjen pristup na privatni posjed skloništa, a pse za koje su, kako kažu, imali udomitelje, nisu mogli dobiti van.

S obzirom na to da se radi o skloništu za koje je odgovorna Veterinarska stanica Koprivnica koja je s Gradom Koprivnicom, kao i s nekim drugim gradovima i brojnim općinama izvan Koprivničko-križevačke županije, sklopila ugovor o zbrinjavanju napuštenih životinja, volonteri, kako ističu, rješenje vide u osnivanju gradskog skloništa koje neće biti u vlasništvu privatnog poduzeća. Iz udruge Argus tvrde da su od početka godine mirnim putem i brojnim sastancima pokušavali poboljšati situaciju, ali su na kraju posegnuli za veterinarskom inspekcijom, zbog čega im je zabranjen pristup.

Voditelj skloništa: Psi su vukovi i napadi su izvan naše kontrole


O uznemirujućim događajima u skloništu razgovarali smo s njegovim voditeljom, veterinarom Ratimirom Juršetićem. On je opovrgnuo da su psi u azilu u lošim uvjetima. Rekao je da se na fotografijama udruge Argus vidi samo najgore te dodao da njihov azil može ponuditi i mnogo ljepše prizore. Međutim, nije opovrgnuo slučajeve napada među psima i kanibalizma. "To, nažalost, nije od jučer. Mi nemamo 24-satni nadzor u skloništu. Gledajte, psi su vukovi i napadaju se u vrijeme kada ondje nema nikoga. To je izvan naše kontrole. Vjerujte mi, s 80 pasa različitih karaktera i kategorija, nezgode će se sigurno događati na dnevnoj bazi", rekao je za Index te potvrdio da su "neke Argusove fotografije snimljene u skloništu". Međutim, rekao je da crkotine ispred skloništa ostavljaju i ljudi koji ih se žele riješiti te da neke fotografije udruge prikazuju upravo takve slučajeve.

Na pitanje o nagloj zabrani pristupa volonterima, Juršetić je rekao da je ranije došlo do razilaženja u stavovima s članovima udruge, najprije oko eutanaziranja tri izrazito agresivna psa koji su, kako je rekao, radili najveće probleme u skloništu i zlostavljali druge životinje. Podsjećamo, prema važećem Zakonu o zaštiti životinja, životinja iz skloništa koja se ne vrati vlasniku, a koju nije moguće dalje držati ili udomiti, može se nakon 60 dana usmrtiti. Juršetić je istaknuo da su ta tri psa u azilu boravili oko godinu dana. "I onda su počele priče o tome kako sam ja bezdušni veterinar i da ubijam pse koje one mogu udomiti. Rečeno mi je da bi trebalo eutanazirati i mene i moju djecu. Slikaju se samo najgori prizori, a od 1. siječnja je udomljeno više od 170 pasa, nitko ne pita tko se potrudio i napravio taj posao", rekao je predstavnik Veterinarske stanice Koprivnica koja nigdje na svojoj stranici nema oglašene pse koji se mogu udomiti. To radi udruga Argus.

Voditelj skloništa: Volonteri švercaju pse u Njemačku


Međutim, Juršetić je volontere udruge Argus optužio i za šverc pasa u Njemačku, tj. za udomljavanje u inozemstvo bez potpisanih ugovora. "Počeo sam se pitati za sljedivost tih pasa, što se s njima kasnije događa? Tražio sam da se naprave ugovori, zbog čega im kao voditelj azila više ne odgovaram. Ti psi nestaju u Njemačkoj i ne zna se gdje su", rekao je za Index.

Udruga Argus: Optužbe o švercu su laži, imamo gomile ugovora i u kontaktu smo s udomiteljima

O njegovim smo optužbama razgovarali s volonterkom udruge Argus (podaci poznati redakciji). Ona nam je ispričala da su optužbe o švercu potpune laži, osobito ako se uzme u obzir činjenica da Juršetić ne smije dati psa na udomljenje bez ugovora, a volonteri ga ne smiju uzeti bez njegova pristanka. Kako ističe, o tome svjedoče brojni ugovori putem kojih su psi udomljavani u Njemačku. Udomljavanja idu putem udruge Fellkinder in Not  iz Njemačke koja im pomaže, za sve pse koje uzmu plaćaju kastraciju, sterilizaciju, vađenje krvi, ampule protiv buha, cijepljenja protiv zaraznih bolesti i ostalo kako bi psi zdravi došli udomiteljima, a plaćaju to upravo Veterinarskoj stanici Koprivnica koja tako zarađuje na tim psima koji se udomljavaju u Njemačku.


Kako ističe naša sugovornica, od iste je udruge upravo Veterinarskoj stanici Koprivnica stigao niz donacija, od lijekova, hrane i ostale opreme za koju nisu morali trošiti vlastita sredstva. "Pa njihovi veterinari su šivali koncima iz Njemačke", dodala je te podsjetila na Juršetićev prošlogodišnji intervju u kojemu je istaknuo kako podržava suradnju s njemačkom udrugom.

"Tko bi zaradio na neuglednim i bolesnim psima za čije će liječenje plaćati tisuće eura jer Juršetić nije primijetio da su bolesni?"

U opisima fotografija stoji kako su napadnuti, ozlijeđeni psi ostavljani u azilu bez pomoći. Zahvaljujući udruzi Argus, neki su se izvukli i životi su im spašeni nakon što su volonteri odveli pse drugim veterinarima.

"Juršetić je napravio niz propusta. Poslao je u Njemačku par bolesnih pasa i rekao za njih da su zdravi, a veterinarski troškovi novih vlasnika u Njemačkoj ubrzo su se popeli i na više tisuća eura. Mi ne znamo uvijek procijeniti je li pas zdrav, za to postoji veterinar, a to je u ovim slučajevima bio Juršetić", istaknula je volonterka te dodala da je udruga Argus u kontaktu sa svim udomiteljima u Njemačkoj putem elektroničke pošte i Facebooka, a ako udomitelji slučajno ne znaju engleski, u komunikaciji posreduju hrvatski iseljenici u Njemačkoj koji pomažu u traženju domova koprivničkim i okolnim lutalicama. "Izjave da švercamo pse nemaju veze s pameti. O tome svjedoči hrpa ugovora preko kojih su udomljeni svi psi. Pa tko bi zaradio na neuglednim i bolesnim psima za čije će liječenje još plaćati tisuće eura, jer netko nije primijetio da su bolesni", izjavila je naša sugovornica iz udruge Argus.

Komentirala je i Juršetićevu izjavu da se pobrinuo za udomljenje 170 pasa u ovoj godini te rekla da je zaista udomljeno toliko pasa, ali ne njegovom zaslugom. "Većina pasa je udomljena radi naših oglasa stavljenih na Njuškalo i Facebook. On je zaslužan za uginule pse koji se nisu na vrijeme liječili", istaknula je.

Grad Koprivnica Veterinarskoj stanici godišnje plaća 428 tisuća tisuća kuna za "zbrinjavanje" životinja!

Kasnije poslijepodne stigao je i odgovor Grada Koprivnice na pitanje koliko plaća Veterinarskoj stanici Koprivnica za ovakvo zabrinjavanje životinja.


"Grad Koprivnica već duži niz godina na odgovarajući način brine o životinjama. Prema Ugovoru br. 140/13, Veterinarska stanica Koprivnica, pruža usluge obavljanja komunalnih poslova hvatanja životinja bez nadzora kao i uklanjanje stradalih životinja s prometnica na području Grada Koprivnice. Prema Ugovoru pružatelj usluga obvezuje se na području Grada Koprivnice obavljati sljedeće poslove:
- poslove hvatanja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja,
- poslove sakupljanja i neškodljivog uklanjanja lešina životinja stradalih na javnim prometnicama,
- poslove skrbi i zdravstvene zaštite životinja", istaknula je pročelnica UO za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Maja Ištvan Krapinec u odgovoru.

Iz gradskog proračuna godišnje se izdvaja 286.720,00 (bez PDV-a) kuna za zbrinjavanje životinja, dok je prošle godine ukupno isplaćeno 428.184,55 kuna s PDV-om za sve navedene usluge.

Usluga hvatanja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja (pasa i mačaka lutalica) te držanje u izolaciji 10 dana iznosi 235 kuna po životinji. Cijepljenje uhvaćenih životinja 143 kune, mikročipiranje uhvaćenih životinja 77,50 kuna, a sterilizacija ženskih životinja u svrhu udomljenja 580 kuna po životinji. Mjesečno se za liječenje životinja izdvaja 633 kune. Usluga skrbi za smještene životinje u skloništu "Ottova kućica" iznosi 12.500 kuna mjesečno. Sakupljanje i neškodljivo uklanjanje lešina životinja na javnim prometnicama uključivo s otpremanjem u kafileriju iznosi 150 kuna po životinji.

Veterinarska stanica Koprivnica ugovore o zbrinjavanju životinja, kako doznajemo, ima s još dvadesetak općina.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.