Kolumbijski zastupnici prate sjednice s kućnim ljubimcima, jedan došao na konju

Screenshot: Youtube

ZASTUPNICI kolumbijskog parlamenta prvi su u svijetu dobili pravo da na sjednice dolaze u pratnji svojih kućnih ljubimaca. Jednome od njih ljubimac je konj pa je na njemu ponosno ujahao u Senat. 

Alirio Barrera, član Demokratskog centra (desnica), dojahao je do parlamenta, a zatim i ušao u zgradu na svom impozantnom bijelom konju, u čast životinje nadasve važne za kolumbijsko selo.

"Odajem počast seljacima, muškarcima i ženama, čuvarima stada koji žive sa svojim konjima. Svim ljudima koji rade u polju", izjavio je držeći uzde svog bijelog konja.

Prošli tjedan predsjednik Senata Roy Barreras, dok mu je pas sjedio u krilu, objavio je da zastupnici mogu odsad dolaziti na sjednice u pratnji kućnih ljubimaca. Time je kolumbijski parlament "postao prvi pet-friendly u svijetu", pohvalio se predsjednik Senata. 

Njegov istup nije se svima svidio

"Moj kućni ljubimac je moj konj", ustvrdio je Alirio Barrera za svog konja koji se zove Pasaporte ("Putovnica"). "Neki imaju mačke, neki pse, a ja imam konja i ako zakon vrijedi za jednoga, neka vrijedi za sve", objasnio je. Njegov istup nije se svima svidio. 

Senatorica Andrea Padilla smatra da je njegovo ponašanje nezrelo i da je htio ismijati odluku parlamenta jer "nije isto dovesti u ured psa i konja". Objasnila je da "konj pati na asfaltu, pati na pločniku i na parketu", upozorila je.

U Kolumbiji zakon od 1989. godine štiti divlje i domaće životinje od patnji koje im nanose ljudi, a iznimke vrijede samo za kulturne tradicije kao što su korida i borba pijetlova, koje senator Barrera snažno podržava.