Torzija želuca je vrlo opasna i često kobna za pse. Saznajte simptome

123rf.com

KADA su temperature visoke ne preporučuju se duge šetnje i jače aktivnosti s ljubimcima zbog mogućnost toplinskog udara ili sunčanice.

No, ono na što još morate obratiti pažnju je i torzija želuca koja može biti kobna za vašeg ljubimca. Dr. vet. med. Domagoj Cvitković iz veterinarske ambulante Dodo Vet nam je pojasnio o čemu se radi: 

Torzija želuca je uvrtanje želuca po uzdužnoj osi. Kada dođe to toga, jednjak se zatvori, što onemogućava psu da smanji nadutost povraćanjem ili podrigivanjem. Torziju želuca uvijek prati i dilatacija.

Kod štenaca koji halapljivo jedu također može doći do dilatacije, no ona obično prođe sama od sebe, dok su kod velikih pasa svaka dilatacija i torzija opasne po život.

Do torzije želuca može doći zbog više razloga

Do dilatacije i torzije dolazi zbog više različitih etioloških faktora, ali može se zaključiti da do problema dolazi kada je prisutan poremećaj motiliteta želuca i to kod predisponiranih pasa, a to su većinom velike pasmine.

Dolazi do akumulacije plinova u želucu koji su po svojem sastavu vrlo slični atmosferskom zraku pa se pretpostavlja da gutanje zraka tijekom jela također igra ulogu u nastanku dilatacije želuca.

Do nakupljanja plinova dolazi vrlo naglo, tako da vlasnici odmah primijete da se pas napuhao. Oboljeli pas odjednom postane izuzetno nemiran i ne može se smjestiti.

Pas trpi jake bolove

Prisutan je i jak bol u trbuhu pa nerijetko cvile. Bol uzrokuje strahovito rastezanje stijenke želuca. Pas pokušava povraćati, međutim uspijeva izbaciti samo malo sline, jer je želudac okrenut pa su ulaz i izlaz iz želuca zatvoreni, a u njemu se nakupljaju plinovi zbog kojih želudac zauzme praktički cijelu trbušnu šupljinu.

Svi ovi simptomi razviju se u roku od dvadeset minuta. Ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, idite odmah kod veterinara jer je svaka minuta bitna.

Kako biste smanjili rizik od torzije, pazite na svog psa i izbjegavajte šetnje nakon jela. Preventivne mjere koje možete poduzeti uključuju hranjenje psa više puta dnevno manjim obrocima, ali potrebno je i paziti da se psima ne daje hrana odmah nakon šetnje ili trčanja. Idealno je pričekati barem 30-60 minuta. Dehidrat se u želucu zadržava i do 8 sati, a želudac je koliko-toliko prazan tek nakon 5 sati. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom clanku vezanom uz kucne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.