Zaraza se širi Amerikom: Štenci prenose bakteriju opasnu po ljudsko zdravlje

Pixabay

Američki Centar za prevenciju i liječenje zaraznih bolesti uputio je upozorenje vlasnicima štenaca zbog bakterije koja se posljednjih dana širi SAD-om.

Riječ je o kampilobakteriozi koja se do danas pojavila u 30 saveznih država. Ukupno je zaraženo 30 osoba. Za sada je četvero pacijenata zadržano na liječenju, a smrtni ishod nije zabilježen.

"Laboratorijske analize pokazuju da epidemiju šire štenci kupljeni u prodavaonicama kućnih ljubimaca. Zaraženi kupci su prethodno imali kontakt s mladuncima ili je riječ o prodavačima kućnih ljubimaca", navodi se u priopćenju organizacije.

Centar još uvijek istražuje izvor epidemije i kontrolira uzgajivačnice pasa širom SAD-a, prenosi CNN.

Bolest je prvi put registrirana početkom godine, a uzrast oboljelih osoba kreće se od osam mjeseci pa do 70 godina.

Simptomi uključuju proljev, grčeve u trbuhu, visoku temperaturu i traju oko tjedan dana. Centar navodi da se oporavak odvija bez upotrebe antibiotika.

Mjera prevencije kod ljudi je pranje ruku, a štenci moraju na redovni pregled kod veterinara.

Campylobacter postoji i u Hrvatskoj te se može nalaziti kod pasa svih dobnih skupina, stoga pripazite na ovaj simptom: mekaniji izmet koji može postati voden.  

Campylobacter sp. jedan je od glavnih uzročnika bakterijskog enteritisa pasa, no mogu ga izlučivati i zdravi psi

Postoje razne vrste bakterija koje mogu uzrokovati proljev, stoga je najbolje ako primijetite te simptome da se javite veterinaru. 

Psi se najčešće zaraze jedući meso koje nije dovoljno termički obrađeno ili ako borave na prostoru gdje se nalazi veći broj pasa čiji vlasnici ne sakupljaju izmet za njima. 

Čimbenike rizika od infekcije predstavljaju držanje u većim skupinama životinja, nepovoljni uvjeti držanja i hranjenja, loši zoohigijenski uvjeti te općenito svi uzroci narušavanja ravnoteže crijevne mikroflore.

Kampilobakterioza je zoonoza, tj. bolest koja se na čovjeka prenosi sa životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, a uzrokuje je gram negativna bakterija iz roda Campylobacter (grč. savijeni štapić). 

Da bismo spriječili pojavu i širenje bolesti u uzgojima pasa i azilima, važno je provođenje općih profilaktičkih mjera kao što su higijena smještaja i hranidbe životinja, obavezno moramo izolirati životinje s proljevom i životinje koje se tek uvode u uzgoj. Hranu za životinje treba držati u nepropusnim kutijama zaštićenim od kontaminacije glodavcima i izmetima ptica.

Osobe koje su u kontaktu s bolesnim životinjama i kliconošama trebaju paziti na osobnu higijenu te obavezno prati ruke nakon kontakta sa životinjom. Imunoprofilaksa se ne provodi. Psi mogu izmetom izlučivati Campylobacter u okoliš i do 4 mjeseca nakon infekcije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.