15. Cro A Porter: Inovativna lokacija, dobra organizacija i loše manekenke

PREDSTAVLJANJEM kolekcije Perpetuum Spiritus modne kuće Hippy Garden otvoren je 15. po redu Cro A Porter. na kojem će od 24. do 27. ožujka kolekcije za proljeće/ljeto predstaviti 22 dizajnera.

Cro A Porter se dokazao kao vodeći modni događaj 

Cro A Porter utemeljen je 2003. godine kao prvi domaći tjedan mode s jasno postavljenim standardima predstavljanja autorske kolekcije domaćih dizajnera. Ujedno je i projekt s najdužom tradicijom u Hrvatskoj prema navedenim standardima, a održava se dva puta godišnje, za kolekcije proljeće/ljeto i jesen/zimu.


Uveo je revolucionarne pomake u produkciji i približio hrvatsku modu svjetskim standardima, a pored predstavljanja već afirmiranih dizajnera Cro A Porter je lansirao i imena koja danas tvore domaću modnu scenu.

Prve se večeri publici predstavilo šest dizajnera, Đurđica Vorkapić, Ognjenka Antunac, Teo Perić, Vesna Mirtelj, Marija Pirić i Ksenija Vrbanić.

Hippy Garden

Đurđica Vorkapić, Karlovčanka koja se krije iza imena Hippy Garden otvorila je ovogodišnji festival mode kolekcijom za proljeće/ljeto pod imenom Perpetuum Spiritus. Vjerna svom prepoznatljivom stilu i ove je sezone Hippy Garden žena romantična moderna gladijatorica u prekrasnim svilenim haljinama smeđih, bež i zelenih nijansi upotpunjenih zlatnim nakitom.

LINK by Ogi Antunac

Prošlogodišnja debitantica Cro A Portera Ognjenka Antunac za ovo je proljeće predstavila kolekciju baziranu na kombinacijama komada od crne kože i svile, mekog i podatnog s krutim i sirovim. "Još uvijek su modeli crni i još se uvijek nisam zasitila monokromatsko izražaja. Novost ove kolekcije je uvođenje kože i svile", rekla je Ogi.


Teo Perić za MAK

Ljubav između dizajnera Tea Perića i splitske modne kuće MAK već nekoliko godina savršeno funkcionira. Da je ne treba prekidati dokazali su i večeras predstavivši kolekciju inspiriranu damskim 40-im i 50-im godinama. Kolekciju "Goodbye My Love" karakterizira retroelegancija i svevremenski komadi po kojima je poznat ovaj zaljubljenik u holivudske dive i cipele.

Vesna Mirtelj

Slovenska dizajnerica nakon završenog fakulteta radila je kao stilistica za slovenske modne časopise, a uspjeh je ostvarila kroz rad u kazalištu, na televiziji i filmu. Prije gotovo šest godina osnovala je modnu marku Vesnish čija je obožavateljica i naša glazbenica Anđa Marić. Na Cro A Porteru je predstavila kolekciju obojenu u crno i sivo ili kako ju je sama opisala "multifunkcionalnost u rukama moderne ratnice".

Arileo

Marija i Jurica Pirić, modni dvojac i bračni par, stvaraju i rade pod modnim imenom Arileo. Za ovogodišnju Cro A Porter kolekciju zaslužna je bila ljepša polovica dizajnerskog dua, dok je Jurica ima više savjetodavnu ulogu. Lagani i lepršavi modeli od bijelog pamuka i svile idealni su za sve romantične urbane dame.

XD Xenia Design

Revija koja je plijenila pozornost i prije nego su modeli Ksenije Vrbanić prošetali pistom. Razlog tome bili su upravo nasmiješeni modeli koji su se dobro zabavljali noseći novu reviju Xenia Designa nazvanu XXDimension. Linija je namijenjena ženama s oblinama, a upravo su je takve dame nosile, za razliku od manekenki koje smo navikli gledati na pisti. Nova podmarka nastala je prvenstveno zbog interesa inozemnog tržišta za tu ciljanu skupinu, a od veličine 42 do 50 ova kolekcija nudi spoj dobro poznatog dizajna Ksenije Vrbanić i specijalno prilagođenih krojeva i konstrukcija.

Za razliku od manekenki, prostor i organizacija oduševili dizajnere i publiku

Ove je godine Cro A Porter privukao pozornost i zbog lokacije i izgleda piste. I dok se dizajnerima i publici koncept svidio, manekenke su ostale zatečene novonastalom situacijom. Naučene na ravnu pistu puno kraću od ove 120 metara duge za koju je potrebno više od minute da se prehoda, većina je njih djelovala zbunjeno i uplašeno. Osim toga, postavljalo se pitanje koje kriterije djevojka mora zadovoljiti kako bi nosila reviju i radila kao manekenka jer su neke od djevojaka večeras očito ispunjavale samo jedan od zahtjeva struke, onaj o maksimalnoj dopuštenoj kilaži.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.