59. Međunarodni dječji festival u Šibeniku: Radionice, filmovi i mnoštvo zabave

Foto: Press

PRIJE nekog vremena Davor Gobac, legendarni frontman kultnog Psihomodo popa, prisjetio se koncerta koji je bend održao prilikom otvaranja izdanja Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku još osamdesetih godina prošlog stoljeća. U svojem 59. izdanju, a počeo je u subotu, 15. lipnja, u nazočnosti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, MDF idućih dana okuplja velika umjetnička imena među kojima je i uvijek svoja, jedinstvena Yaya, odnosno Jadranka Ivaniš, pjevačica Jinxa.

Upravo je ona jedna od voditeljica radioničkog programa MDF-a u Šibeniku, a iza naziva 'Yayino gnijezdo' krije se radionica izrade nakita. Radionica je počela danas te je jedna od ukupno 42, koliko ih je u programu ovogodišnjeg Festivala uz podršku Hrvatske turističke zajednice.

Osim Yaye, djeca iz svih krajeva svijeta stjecat će neka nova znanja od umjetnika poput Denisa Kraškovića, našeg poznatog akademskog kipara, koji će na radionici s djecom oslikavati bijelo platno dimenzija 3 x 5 m na kojem će ispisivati aktivističke poruke, a potom ih izvjesiti na neku od zgrada u Šibeniku, Lane Stojićević ili pak Melinde Šefčić koja će s polaznicama radionice oslikavati mural na šibenskom autobusnom kolodvoru.

Melinda Šefčić poznata je i po oslikavanju KBC-a Rebro u Zagrebu, ali i kaznionice u Požegi. Osim šibenskog kolodvora, Šefčić će oslikati i dječje igralište na otoku Zlarinu. Za tu je lokaciju planirano oslikavanje društvene igre, a ostavit će i poruke ekološke konotacije jer je Zlarin naš prvi otok bez plastike.

Radionički program MDF-a ove godine okupio je preko 900 djece zainteresirane čak i za obrte za koje bi čovjek rekao da polako izumiru, a riječ je o Iglaonici, gdje se djevojčice uče šivanju, te drvodjelskoj radionici Ne pilaj, vidaj koja je pravi hit među dječacima. Tu su još i radionice vode i priznati svjetski umjetnici iz Japana, Italije i Crne Gore. Među kazalištarcima su gosti iz, između ostalog, Poljske, Mađarske i Srbije.

59. Međunarodni dječji festival u Šibeniku počeo je u subotu, a otvorenju su prisustvovale i poznate mame poput Ana Gruice ili Maje Cvjetković. Festival traje do 29. lipnja. Planirano je preko 200 kazališnih izvedbi, što na trgovima i ulicama, što na daskama koje život znače u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku. Ulični umjetnici u Šibenik stižu ravno s tri kontinenta, i to iz Kanade, Brazila, Argentine, Finske, Francuske, Španjolske, Italije i Južne Koreje.  

Najljepše su filmske večeri pod zvijezdama u gradu koji je Hollywoodu dao Gorana Višnjića, a među filmovima koji će se gledati na Gorici su Spiderman, Povratak Mary Poppins i brojni drugi kino hitovi. Filmska priča na Gorici počela je projekcijom prvog hrvatskog dječjeg SF filma 'Moj dida je pao s Marsa'. Na MDF nitko ne pada ni s Marsa ni s Venere, ali mnogi vole doći poput Mire Gavrana, Zorana Ferenčine i ostalih faca iz hrvatskog svijeta kulture. Kompletan program nalazi se na www.mdf-sibenik.com.

Pročitajte više