91-godišnjakinja je jedna od najvećih holivudskih glumica, ali o njoj se malo priča

NE DA SE slavna holivudska generacija 1930. Hrabro se s 91 godinom nose ikone poput Clinta Eastwooda i Genea Hackmana, a dobro se drži i gospođa koju se bez ustezanja može staviti u isti rang s njima - Gena Rowlands.

Rani glumački zadaci su joj uglavnom bili kazališne i televizijske prirode, a s tridesetak godina je ozbiljno stupila pred filmsku publiku, i to je bio pogodak svih pogodaka. Nakon Lonely Are The Brave (1962.), u kojem je bila rame uz rame s Kirkom Douglasom, a u kom je Douglas ostvario jednu od svojih najboljih uloga, počela je suradnja s tada višegodišnjim suprugom Johnom Cassavetesom, pod čijom komandom je igrala u deset filmova.

Zlatna joj je era bila s Johnom, međutim u kasnijoj fazi karijere je nekoliko puta ostvarila filmske uloge pod redateljskom palicom sina Nicka Cassavetesa, a jednom i u filmu kćerke Zoe, tako da se inače rijedak opis "obiteljska glumica" može pripisati upravo njoj, iako on možda ne otkriva dovoljno dobro o kakvome se profesionalcu radi. Najveće domete vjerojatno je ostvarila u glavnoj ulozi u A Woman Under the Influence, u kojoj je za cijenu kinokarte podijelila lekciju svakoj mlađoj i starijoj glumici o tumačenju problematičnih i neuravnoteženih osoba. U filmu Gloria u glavnoj je ulozi maestralno utjelovila opasnu ženu u borbi sa zakonom i bezakonjem, a sličnog nivoa majstorstva su joj i ostali likovi u filmovima koje je režirao stariji Cassavetes (Minnie and Moskowitz, Opening Night). Dakako, spisak redatelja kod kojih je zablistala daleko je širi.

Glumačku zrelost, sposobnost da jednako kvalitetno prikaže sigurnost i ranjivost, kao i sve druge kvalitete koje je krase već više od 90 godina prepoznali su, i na pravi način iskoristili, i Woody Allen (Another Woman), William Friedkin (The Brink's Job), Paul Schrader (Light of Day), Paul Mazursky (Tempest), Robert Mulligan (The Spiral Road), Jim Jarmusch (Night on Earth) i mnogi drugi. 

U zbirku nagrada koje posjeduje ušli su Srebrni medvjed, dva Zlatna globusa, četiri priznanja Emmy te dvije nominacije za Oscara. Međutim, čini se da ni taj spisak ne govori dovoljno o tome koliko je moćna žena u pitanju. Tek se gledanjem njezinih filmova možemo uvjeriti u to umijeće. Zato je vrijedi i vidjeti i gledati na filmu, a iako nije glumački aktivna još od 2014., posebno je lijepo što se i dalje životno ne predaje, a nadamo se da će tako ostati što duže. Virginia Cathryn "Gena" Rowlands.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.