Napisao ljubavnu tragediju pa postao hit u cijeloj Europi

Foto: Wikipedia

Johann Wolfgang von Goethe bio je njemački učenjak i pisac. Često ga se opisuje kao najutjecajnijeg njemačkog umjetnika te jednu od ključnih figura zapadnjačke književnosti. Pisao je romane, pjesme, drame, a djelovao je i kao upravitelj kulturnih institucija te se bavio politikom i znanošću.

Odustao od studija da bi se bavio književnošću

Rođen je 1749. godine u Frankfurtu na Majni, a roditelji su mu bili dobrostojeći trgovci. Djed Goethe otvorio je svoju gostionicu i tijekom života zaradio dovoljno da njegovi nasljednici mogu komotno živjeti. Nakon što je završio školu u Frankfurtu, otišao je na studij u Leipzig, ali brzo je napustio studij prava kako bi se posvetio umjetnosti i književnosti. Ipak, godine obrazovanja utjecale su na njegovo stvaralaštvo.

Njegovo najpoznatije djelo je drama Faust koju je napisao u dva dijela. Prvi dio objavio je 1808. godine, a drugi 1832. Radi se o epskoj tragediji koja istražuje teme ljudske prirode, iskušenja i iskupljenja kroz priču o doktoru koji sklapa pakt s vragom. Ovo djelo mnogi smatraju unikatnim primjerom njemačke književnosti te se o njemu raspravlja i danas.

Goethe kada je napisao Patnje mladog Werthera

Popularnost je stekao kao mladić objavivši utjecajan mladenački roman

Iako je Faust bio relativno čitan, suvremena književna publika znala ga je više zbog drugog djela. Patnje mladog Werthera izdao je dok je bio u dvadesetima. Radi se o mladiću koji pati zbog neuzvraćene ljubavi i na kraju romana se ubija zbog te patnje. Bio je to početak romantizma, a Goetheov utjecaj uskoro je bio prepoznat kod mnogih književnika nakon njega.

Roman Patnje mladog Werthera bio je veliki hit, a mladići diljem Europe počeli su oponašati Werthera i djelovati na temelju svojih emocija. Neki su se i odijevali kao on, dok su oni najekstremniji također počinili samoubojstvo zbog ljubavi. Patnje mladog Werthera prevedene su na sve najvažnije europske jezike.

Pored književnosti Goethe se bavio i znanošću. Njegova istraživanja na području botanike smatra se vrlo važnima, a njegovo djelo Teorija boja pretečom modernih teorija o estetici. Kad nije pisao znanstvene knjige ili beletristiku, Goethe se bavio društveno-političkim radom te je privukao mnoge umjetnike u Weimar, grad u kojem je proveo većinu života.

Umro je 1832., u 83. godini.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.