Činjenice ili pretpostavke: Znate li koja se slavna povijesna imena vežu uz homoseksualnost?



BORBE za prava homoseksualaca još uvijek traju.

U nekim dijelovima svijeta pomaci su očiti, a u drugim minimalni. Brojne slavne osobe zalažu se za ravnopravan status LGBT osoba, Brangelina čak tvrdi da se neće vjenčati dok to pravo ne budu imali svi ljudi u SAD-u, a iako se čini da je u pitanju bitka "našeg doba", kroz povijest su se imena mnogih slavnih umjetnika, političara i znanstvenika vezivala uz homoseksualnost. Donosimo vam samo neka od njih.

Sapfa

Starogrčka pjesnikinja s otoka Lezba živjela je sa skupinom djevojaka u nekoj vrsti društva o čijem su se karakteru vodile brojne rasprave. Društvo je oformljeno oko kulta božici Afroditi, a vjeruje se da je Sapfa imala homoseksualne sklonosti.

Aleksandar Veliki


Kao jedan od slavnih povijesnih homoseksualaca spominje se i ovaj veliki ratnik, unatoč tome što se ženio dvaput i imao brojne ljubavnice. Navodno je bio u ljubavnoj vezi sa svojim prijateljem Hefestom.

Rikard Lavljeg Srca

Iako povjesničari nisu jednoglasni po pitanju seksualnosti ovog britanskog vladara, struja predvođena Jeanom Florijem, koji je analizirao zapise Rikardovih suvremenika, tvrdi da su ga oni doživljavali kao homoseksualca.

Ivana Orleanska


Hrabra ratnica kojoj su "glasovi s neba" naredili da spasi Francusku od engleskih osvajača i koju je Crkva osudila pa spalila na lomači da bi je papa Benedikt XV. 1920. proglasio sveticom, često se povezuje s homoseksualizmom. Nosila je mušku odjeću i nije se ponašala u skladu s tadašnjim normama te postoje brojne teorije o njezinoj seksualnoj orijentaciji.

Leonardo Da Vinci

Malo se zna o seksualnosti poznatog slikara, nikad se nije ženio, ali niti nikad u svojim tekstovima spomenuo bilo kakvu romantičnu naklonost prema drugoj osobi.1476. godine optužen je za sodomiju zajedno s muškim modelom Saltarellijem. Optužbe su odbačene.

Michelangelo


Elena Lazzarini, povjesničarka umjetnosti sa Sveučilišta u Pisi, tvrdi da je slavni umjetnik bio gay, a da su mu kao inspiracija za oslikavanje Sikstinske kapele poslužile muške prostitutke s kojima se družio u bordelima za homoseksualce.

Georg Friedrich Händel

Znanstvenica s Harvarda, Ellen Harris, ustvrdila je da je ovaj slavni skladatelj bio homoseksualac između ostalog i stoga što je u svojim kantatama često izbjegavao spomenuti spol kojem se obraća.

Abraham Lincoln

Iako je bio u braku i imao četvero djece, seksualnost ovog američkog predsjednika predmet je brojnih rasprava. Neki teoretičari navode da je Lincoln kroz čitav život imao puno kvalitetnije odnose s muškarcima nego sa ženama, a da su čak dva takva bliska odnosa bila seksualne prirode.

Pročitajte više