Izložena privatna zbirka fotografija "najpoznatije brkate žene na svijetu", umjetnice Fride Kahlo



SLIKARICA realizma, kubizma i nadrealizma Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón, poznatija kao Frida Kahlo rođena je u Meksiku 6. srpnja 1907. godine, a preminula je 3. srpnja 1954. godine.

Sa 15 godina Frida je upisala najprestižniju školu u Meksiku, National Preparatory School. Tijekom školovanja se zaljubila u budućeg supruga Diega Riveru s kojim se vjenčala sedam godina kasnije. Kad joj je bilo 18 godina Frida je jedva preživjela prometnu nesreću u kojoj je bila teško ozlijeđena te je zbog posljedica postala neplodna.

"Slikam autoportrete jer sam često sama"


Nakon nesreće odustala je od ideje da studira medicinu te se potpuno posvetila slikanju. Ubrzo je naslikala svoj prvi portret, a portreti su kasnije bili njezin zaštitni znak. "Slikam sebe jer sam često sama, osim toga ja sam predmet koji najbolje poznajem", tvrdila je Frida. Od 143 poznata djela čak 55 čine autoportreti. Ipak, manje je poznato kako je Frida rado eksperimentirala i s fotografijom, a dosta njenih radova i danas je sačuvano.

Kako joj je otac bio profesionalni fotograf, postoji i privatna zbirka fotografija portreta slavne umjetnice i njene obitelji koje su napravili Frida, njen otac, ali i očevi poznati prijatelji fotografi poput Manuela Avareza Bravoa, Tine Modotti i brojnih drugih. Te fotografije su odnedavno izložene i SAD-u na Artisphere izložbi nazvanoj "Frida Kahlo: Her Photos", a mogu se vidjeti i na službenoj stranici Artisphere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.