Jednostavni "trikovi" uz pomoć kojih ćete poboljšati svoje pamćenje

Ilustracija: Shutterstock

POSTOJI jako puno razloga zbog kojih nam se često može učiniti da naše pamćenje više nije tako "oštro" kao što je nekad bilo.

A neovisno o tome događa li vam se često da se ne možete sjetiti gdje ste parkirali automobil ili vas nerijetko izluđuje osjećaj da vam je nešto "navrh jezika", ovih nekoliko jednostavnih "trikova" uz pomoć kojih ćete poboljšati svoje pamćenje, a koje je na jednom mjestu sakupio Mental Floss, moglo bi vam dobro doći.

1. Budite usredotočeni osam sekundi

Živimo u vrijeme kad se sve odvija jako brzo pa mnogi od nas razvijaju razne poremećaje u koncentraciji. A ako nešto trebate zapamtiti, pokušajte se na to usredotočiti najmanje osam sekundi. To će vam se možda učiniti kao dugo vremena ako vam je životni tempo takav da "trčkarate" okolo i pokušavate paralelno obaviti nekoliko stvari, ali moglo bi upaliti. Istraživanja su pokazala da je osam sekundi minimalna količina vremena potrebna da se određena informacija "premjesti" iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje.

2. Nemojte otići u drugu prostoriju

Sigurno vam se nebrojeno puta dogodilo da krenete po nešto, ali kad dospijete u tu drugu prostoriju već ste zaboravili što je to bilo. Ovdje nije problem u vašoj osobnoj zaboravljivosti: iako još uvijek ne znaju zašto se to događa, znanstvenici tvrde da postoji nešto zbog čega se ulaskom u novi prostor naše pamćenje "resetira".

3. Stisnite šaku

Istraživanja su pokazala da ako stisnete šake na određen način to može poboljšati vašu sposobnost da se prisjetite informacija (to je princip slučan onom na kojem funkcioniraju i loptice za oslobađanje od stresa). Dakle, ako ste dešnjak, trebate u šaku stisnuti desnu ruku prije nego što pokušate nešto zapamtiti. A potom, kad se toga trebate prisjetiti - stisnite lijevu šaku (kod ljevaka je proces obrnut). Dok to radite ruka bi vam trebala ostati stisnuta barem 45 sekundi.

4. Vježbajte


Dosad bismo se već trebali naviknuti da je odgovor na sve naše probleme tjelovježba. Dakle, uključujući i pamćenje. Fizička aktivnost povećava budnost i opskrbljenost kisikom u mozgu, a istraživanje je pokazalo da su se ispitanici mogli prisjetiti puno više zadanih detalja nakon laganog treninga nego nakon opuštenog sjedenja i čekanja.

5. Upotrebljavajte razne fontove

Iako bi većina nas voljela da je sve što čitamo istog fonta - onog na koji smo navikli, istraživanje je pokazalo da bolje pamtimo informacije koje smo bili prisiljeni pročitati u "čudnom" fontu. Pokazalo se da veličina ili debljina ne predstavljaju pretjeranu razliku, ali ako je neki font teško čitljiv - bolje pamtimo jer smo prisiljeni bolje se usredotočiti kako bismo razumjeli što čitamo.

6. Zapišite informaciju "na starinski način"


Istraživanja su pokazala da ako nešto zapišete na papir, puno ćete bolje to zapamtiti nego ako ste nešto utipkali u računalo ili mobitel. Pa čak i ako to nikad poslije ne pročitate - dovoljno je da nešto samo ispišete i već ćete više zapamtiti.

7. Naučite kad isključiti glazbu


Neovisno o tome jeste li strastveni zaljubljenik u glazbu ili ne, stručnjaci savjetuju da ju je najbolje isključiti ako nešto pokušavate naučiti, odnosno zapamtiti. Naime, oni tvrde da pozadinska glazba, kakva god bila, ima učinak kao da vam netko sa strane nasumično izvikuje brojeve. A kakav god bio vaš kapacitet, tako ćete manje zapamtiti nego da radite u tišini. Ispočetka će vam možda biti čudno, ali navodno je jako isplativo na duge staze.

8. Vizualizirajte

Jedan od najučinkovitijih načina pamćenja jest da ono što pokušavate memorirati povežete s nekom slikom. Dakle, ako vas riječ na nešto podsjeća povežite to u mozgu sa slikom toga na što vas podsjeća. Na taj način možete graditi opsežne "slikovne konstrukcije" u glavi te imati "posebno mjesto" za čitav jedan segment koji ste naučili. Zvuči ludo, ali stručnjaci tvrde da je vrlo učinkovito.

9. Crtkarajte

Iako oni koji šaraju po papiru za vrijeme predavanja ili sastanka izgledaju kao da ne prate ono što se događa, istina je da će crtkaranje vas držati budnima i vaš mozak aktivnim. Ako samo sjedite negdje gdje vam je dosadno ono što se priča, lakše ćete "odlutati" nego da nešto "žvrljate" po papiru. Istraživanje je pokazalo da su "crtači" zapamtili i do 29 posto više informacija od onih koji su samo sjedili i mirno "pratili" što se objašnjava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.