Komodorci, kič i video vrpce: Prisjetite se žena na koje smo slinili u osamdesetima

OSAMDESETE, vrijeme popularizacije elektronske glazbe, fudbalerki, Rockyja i Ramba, Commodorea 64 i Spectruma, MTV-a, VHS-a, presnimavanje sa ploče na kazete i naravno – prekrasnih žena sa moćnim stavom, u top formi.

Poštena lista najljepših žena za kojima su milijuni čeznuli u osamdesetima bila bi kilometarska, što znači da je teško ući u top deset selekciju. Dakle, pogledajte koje su žene bile najpopularnije i najljepše u desetljeću koje se danas smatra renesansom pop kulture.

Samantha Fox i Sabrina



Samantha Fox i Sabrina su u osamdesetima vodile bitku za najbolje poprsje na svijetu, a pobjednica nikad nije odlučena. S jedne strane, imali smo plavu Australku sa hitom "Touch Me", s druge strane talijansku brinetu sa hitom "Boys Boys Boys", posteri na obje pop djeve krasili su zidove muških soba i mehaničarskih radiona, a oni koji su sa njima prošli najbolje godine i danas ih se sjete sa suzom radosnicom u oku. Nakon osamdesetih ni jedna nije imala globalni nastavak karijere, a rivalstvo su ostavile iza sebe kada su 2010. snimile zajedničku obradu "Call Me" grupe Blondie.



Debbie Harry




Nakon raspada Blondie, Debbie Harry je ostala pod budnim okom medija, što nije ni čudo, jer je za vrijeme njezine karijere u Blondie ionako sav fokus bio na njoj. Dvobojna kosa, plava sa par crnih pramenova, bio je trend kojeg je gurala tijekom osamdesetih, smatrali su je jednom od najljepših pjevačica svijeta, glumila je u Cronenbergovom "Videodromu", snimala hit singlove i imala status jako poželjne i moćne žene, a nitko tada nije obraćao pažnju na to da je već zagazila u četrdesete.

Sussana Hoffs



Ženski bend The Bangles uvijek pamtimo po hitovima "Walk Like an Egyptian" i "Manic Monday", te kao bend u kojem su sve djevojke zapravo svirale svoje instrumente i pjevale. Dakako, znale su i skladati pjesme, ali imale su više komercijalne sreće kada im je Prince sastavljao hitove. To je ujedno bend koji je od Sussane Hoffs, najistaknutije članice, napravio seks bombu, pa makar i u malom pakiranju. Sussana je bila predmet požude zbog fine figure, lijepog glasa i hipnotizirajućih očiju, ali najbolje je funkcionirala kao dio The Bangles, jer joj je karijera krenula nizbrdo istog trena kada su je menadžeri natjerali na solo album i filmove. Danas je supruga Jaya Roacha, redatelja "Austin Powersa" i "Meet the Parents", a od prije nekoliko godina, ponovno nastupa sa The Bangles i sve članice spadaju u MILF kategoriju.

Phoebe Cates





Kod nas možda i nije toliko poznato samo ime Phoebe Cates, supruge glumca Kevina Klinea, ali ako ste gledali "Gremline", onda znate tko je Phoebe. Bitnije od toga, ako ste gledali kultnu komediju "Fast Times at Ridgemont High", jedan od rijetkih filmova u kojem Sean Penn ne plače (zapravo je sretan i napušen), onda znate da je Phoebe zaslužna za jednu od najljepših bikini scena ikad uhvaćenih holivudskom kamerom. Ako već niste, pogledajte taj film, riječ je o kvalitetnoj komediji, ako zbog ničeg drugog onda zbog scene u kojoj Phoebe izlazi iz bazena.


Darryl Hannah




Za plavu Darryl Hannah, osamdesete su bile zlatne godine. Bila je replikantica u "Blade Runneru" s Harrisonom Fordom, sirena u "Splashu" s Tomom Hanksom, predmet obožavanja u "Roxanne" sa Steveom Martinom, a svojevremeno i djevojka Charlieja Sheena u "Wall Streetu". Danas nije toliko aktivna kao glumica, već kao aktivist za zaštitu okoliša, veganka je, autor nekoliko društvenih igara, te blogerica.  Prošle godine su je uhapsili skupa sa ostalim prosvjednicima ispred Bijele kuće, gdje su mirnim sjedalačkim prosvjedom izražavali svoje negodovanje zbog gradnje sustava naftnih cijevi između SAD-a i Kanade.

Kim Basinger




Kim Basinger je osamdesete započela kao bivša manekenka, a prvu zapaženu ulogu ostvarila je u nikad službeno priznatom poglavlju James Bond sage, "Nikad ne reci nikad", u kojem smo zadnji put imali prilike gledati Conneryja kao Agenta 007. Glumila je u "The Natural" s Robertom Redfordom, "Blind Date" s Bruceom Willisom koji je tada tek trebao umirati muški, odgovorna je za jednu od najvrućih scena desetljeća sa "Devet i pol tjedana" s Mickeyem Rourkeom, a vrhunac je bila uloga reporterke Vicki Vale u Burtonovom "Batmanu". Devedesetih je utišala filmsku karijeru, vrativši se na velika vrata tek u "L.A. Confidential" iz 1997., što samo potvrđuje da je Kim bila seks ikona osamdesetih.


Michelle Pfeiffer



Iako nije uspjela ostvariti filmski hit sa nastavkom "Briljantina", za kojeg mnogi danas ne znaju niti da postoji, njezin put ka slavi krenuo je ubrzanom putanjom nakon "Scarfacea", a onda je nanizala "Ladyhawke", "The Witches of Eastwick" (gdje inkarnaciju Sotone genijalno tumači Jack Nicholson), "Married to the Mob" i "Tequila Sunrise" (koji je neko vrijeme bio televizijska novogodišnja tradicija). Osamdesetih je gradila karijeru čiji je vrhunac bio uloga Catwoman u "Batman Returns", ali tijekom osamdesetih, Michelle je bila na glasu kao jedna od najljepših žena svijeta, koja je uz sve to i talentirana glumica.

Cindy Crawford



Cindy je bila jedna od najpopularnijih manekenki osamdesetih, a i kasnije, te je u devedesetima bila sastavni dio svakog popisa "supermodela". Tijekom desetljeća sintesajzera, Cindy Crawford je krasila naslovnice modnih časopisa kao što su Vogue, Harper's Bazaar, Elle, Allure i Cosmopolitan. Na filmu se pojavila kratko, na početku komedije "The Secret of My Success", s Michealom J. Foxom. Spomenimo naravno i madež iznad usne, njezin zaštitni znak. Od 1989. vodila je emisiju "House of Style" na MTV-u, a i danas je aktivna u modnoj i kozmetičkoj industriji.

Kelly LeBrock




Kelly je postala mega zvijezda nakon glavne ženske uloge u filmu "The Woman in Red" s komičarom Geneom Wilderom. Međutim, jedna od njezinih najboljih uloga jest ona u filmu "Weird Science", danas kultnoj komediji Johna Hughesa u kojoj dva šmokljana u improviziranom sobnom laboratoriju uspiju stvoriti pravu pravcatu  ženu. I to ne bilo koju, već Kelly LeBrock. Bila je predmet požude mnogih, te supruga Stevena Seagala. Nakon bratove smrti 2008., Kelly se posvetila radu sa neizlječivo bolesnima.

Madonna



Osamdesete, Madonna. To je zapravo dovoljno objašnjenje jer je Madonna doista ikona tog desetljeća, te jedna od najljepših i najpopularnijih žena te ere. Znala je prodavati hiper-seksualiziran imidž u paketu pop glazbe i tako je osvojila svijet. Krala je od najboljih, tako je u početku karijere modnu inspiraciju crpila od grupe Bananarama i Marilyn Monroe, uvijek je znala pravu mjeru kontroverznosti i artističke slobode, i uvijek je bila zavodljiva. Danas, Madonna je jako bogata i moćna baka žilavih ruku koja i dalje stvara glazbu za mlade iako su joj 53 godine. Osamdesete su njezino znatno doba.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.