Nebojša Glogovac o četničkom vojvodi: "Draža je bio drag, sjetan i tužan čovjek"



NEBOJŠA GLOGOVAC, srpski glumac koji u ratnom serijalu "Ravna gora" tumači ulogu četničkog vojvode Draže Mihailovića, u intervjuu za Press dao je nekoliko "zanimljivih" izjava i na taj se način uključio u, trenutno aktualno, revidiranje povijesne uloge ratnog zločinca iz Drugog svjetskog rata.

Naime, glumac je je uvjeren kako je Mihailović bio "drag, sjetan i tužan čovjek", koji je samo "organizirao gerilu protiv fašista".

"Sve govori da je Draža bio potpuno suprotan slici krvoloka kakva su nam plasirali udžbenici iz povijesti i poslijeratna propaganda", uvjeren je Glogovac koji smatra kako je Jugoslavija namjerno falsificirala povijesne podatke i činjenice te da je Mihailović u stvarnosti bio organizator srpske gerile koja se borila protiv fašista, a ne fašistički kolaboracionist i vođa fašističkog četničkog pokreta.

Scenarij je pošten

Kada su ga novinari upitali je li riječ o neutralnoj drami ili scenariju koji četnički pokret pokušava prikazati u pozitivnijem svjetlu, Glogovac je odgovorio: "Ovaj scenarij je dobar zato što je pošten. Ne favorizira se i ne veliča nijedna strana, već naprotiv, pruža mogućnost da razumijemo jedne i druge. U tom strašnom kaosu koji je nastao početkom rata vidjet ćemo jednu tradicionalnu kraljevu vojsku koja je ostala bez poglavara, mladog kralja koji je radi osobne sigurnosti maknut u London, što je izazvalo rasulo u toj istoj vojsci, ali su u isto vrijeme, po inerciji, u velikom dijelu naroda kraljeva vojska i tradicionalne vrijednosti i dalje uživale povjerenje i bile oslonac i nada, i drugu grupu pripadnika ovog istog naroda, koji su bili braća, susjedi, kumovi, sinovi ovim prvima, ali poneseni jednom novom, komunističkom idejom, u to vrijeme ne svima razumljivom i prihvatljivom koja je dolazila negdje s istoka. Iz 'majčice Rusije'. I kako to često biva u susretu tradicionalnog i novog, došlo je do razmimoilaženja i sukoba", kazao je Glogovac.


Ipak, Glogovac je nadodao i kako "povijesna distanca od 60 godina daje mogućnost da razumijevanjem obje strane u okviru onog vremena dođemo do pomirenja, sloge i praštanja koji će ovaj narod učiniti čvršćim, složnijim i plemenitijim, i pomoći da krenemo dalje kao zdrava zajednica. Kao što se trebamo ispričati i drugim narodima za sva zla koje su učinili loši i zli izdanci našeg naroda, tako bi se trebali ispričati i jedni drugima u okviru ovog našeg naroda jer ćemo mnogo lakše moći ići dalje i ukorak sa svijetom".

Zanimljiv, drag i cijenjen čovjek

Glogovac je isto tako dodao i da se za ulogu priprema na temelju tonskog zapisa sa suđenja i fotografija iz života Draže Mihailovića uz pomoć kojih će pokušati stvoriti što bolji portret čovjeka.

"Na temelju izjava nekih njegovih suvremenika saznao sam, na primjer, da je bio blag, gotovo sjetan čovjek, da se svakome obraćao s 'vi' te da je nosio neku tugu koja vuče korijene od obiteljskih tragedija koje su obilježile njegovo djetinjstvo, kao i kasnije zrele godine. Završio je najviše vojne škole, imao je vrlo široko obrazovanje, a o njegovoj hrabrosti na bojnom polju govore brojna odlikovanja, od onih u Kumanovskoj bici pa sve do posthumnih. Sve govori da je bio zanimljiv, drag i cijenjen čovjek, potpuno suprotan slici krvoloka kakvu su nam plasirali udžbenici povijesti i poslijeratna propagandna mašinerija", rekao je glumac.

Nebojša Glogovac proslavio se ulogama u filmovima "Bure baruta", "Do koske", "Munje", a glumio je i u novijim hrvatskim filmovima "72 dana" Danila Šerbedžije i "Kenjac" Antonia Nuića. Ipak, odbio je ulogu u filmu "U zemlji krvi i meda" Angeline Jolie jer je smatrao da srpski narod prikazuje u negativnom svjetlu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.