Ovo je pogled kroz najveći prozor u svemiru: Talijanski astronaut svakodnevno objavljuje fotografije s ISS-a

Foto: Twitter

TALIJANSKI astronaut Luca Parmitano od svibnja se nalazi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), a boravi u opservatoriju nazvanom Kupola sa sedam prozora koja pruža dosad neviđene mogućnosti opažanja astronauta i kroz koju se Zemlja najbolje vidi.

Najveći prozor na kupoli sagrađenoj prije tri godine promjera je osamdeset centimetara, dok sama kupola predstavlja najveći prozor koji se ikad koristio u svemiru jer su prije njega astronauti Zemlju promatrali kroz male okrugle prozore čija je veličina bila do pedeset centimetara.

Spomenuti astronaut Parmitano na Twitteru redovito objavljuje različite fotografije s ISS-a, a dosad su ga se najviše dojmili noktilucentni oblaci, rijetki misteriozni oblaci koji zbog sagorijevanja meteora u atmosferi sjaje pa se mogu vidjeti po noći.

"Privilegija je biti na ISS-u. Osjećam se dužnim podijeliti ono što vidim i osjećam", kazao je ovaj inženjer letenja govoreći kako njegove fotografije imaju dvostruki cilj: želi da ljudi steknu bolji uvid u ono što svemirski program nudi, ali i da shvate kako je naš planet jedinstven u svojoj ljepoti i krhkosti.

"To je naš jedini dom i na nama je da ga zadržimo zdravim, te da ga sačuvamo i dijelimo, ne samo s drugim ljudima, već i s mnogobrojnim vrstama koje ga nastanjuju", rekao je astronaut čija misija završava 10. studenog.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.