Pentagon odbio sudjelovati u snimanju "The Avengersa" jer "u tom se filmu ne zna tko za koga radi"

NAJNOVIJI superherojski blockbuster, The Avengers, osvaja svjetska kina i ruši rekorde gledanosti, čak i najstroži filmski kritičari hvale film kao akcijsku zabavu koju ne smijete propustiti, ali američki Pentagon nije dijelio njihovo mišljenje te je otkazao suradnju sa Marvelom još za vrijeme snimanja.

Razlog? Američka vojska nije htjela aktivnu ulogu u filmu koji je toliko nerealan i u kojem se ne zna tko ima veći autoritet – Pentagon ili S.H.I.E.L.D., agencija za koju rade Osvetnici.

Izgleda da Pentagon nije vidio sudjelovanje u filmu o superherojima kao izvrsnu reklamu za američku vojsku, te se povukao sa snimanja The Avengersa. Glavni problem koji je Pentagon imao sa filmom nije bio u likovima Iron Mana, Hulka, nordijskog boga Thora ili Kapetana Amerike već u agenciji S.H.I.E.L.D., internacionalnoj vojnoj organizaciji za održavanje mira. S.H.I.E.L.D. predvodi Nick Fury, kojeg tumači genijalni Samuel L. Jackson, ali sama uloga te agencije i njezin odnos sa američkom vojskom nije jasno definiran.

Tko je odgovoran za koga, ima li S.H.I.E.L.D. autoritet nad američkom vojskom ili je situacija obrnuta? Kako objašnjava Phil Strub, holivudski glasnogovornik američkog ministarstva obrane (da, američka vojska ima glasnogovornika samo za pitanja Hollywooda), vojska je "došla do nepremostive prepreke" na snimanju jer nije bilo jasno definirano tko radi za koga i zato su morali napustiti snimanje. Ipak, američka vojska bit će u manjoj mjeri zastupljena u filmu.

U svakom slučaju, Pentagon se voli reklamirati u akcijskim spektaklima. Na snimanju novog filma "Battleship", američka mornarica pružala je tehničku podršku, a u filmu se čak na kratko pojavljuje i mornarički glavni tajnik, Ray Mabus. "Battleship" je tako poslužio i kao izvrsna reklama za mornaricu, ali isključivo zato što je u tom filmu jasno definirano da je Pentagon glavni autoritet. Agencija S.H.I.E.L.D. ni u stripovima nije čisto definirana, već se opisuje kao internacionalna vojna organizacija za održavanje mira, koja djeluje izvan vlade, iako glavnog dužnosnika S.H.I.E.L.D.-a može imenovati i smijeniti američki predsjednik. To je bilo previše komplicirano za Pentagon, stoga su se povukli iz filma.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.