Srbija, Makedonija, Slovenija, Albanija i Hrvatska: Tko ima najveće šanse na Eurosongu?

Foto: Press

PROŠLOG tjedna Hrvatska je predstavila "Mižerju", pjesmu koju ove godine šaljemo u Malmo u Švedskoj gdje će se održati ovogodišnji Eurosong, a kako to i inače biva, i ove godine domaćoj su publici najzanimljiviji kandidati iz regije.

Otprije je poznato da Bosna i Hercegovina zbog financijskih poteškoća neće sudjelovati na Eurosongu, a Crna Gora svoju će pjesmu predstaviti tek 14. ožujka. Crnogorci na Eurosong šalju suradnju repera Who See i Nine Žižić, "Igranka", koja će kombinirati pop i dubstep, a ostale države iz regije svoje su pjesme već predstavile.

Iz ponuđenog možemo vidjeti da prevladava moderni zvuk, ali postoje iznimke. Primjerice, i Hrvati i Albanci odlučili su se za tradicionalni zvuk koji nam proteklih godina nije donio previše bodova na Eurosongu, a valja spomenuti i kako su pjesme u obje zemlje naišle na kritiku onih koji tvrde da se očekuju poletni i svježi pop aranžmani, a "Mižerja" i "Identitet" odudaraju od tog trenda.  

Srbija: Moje 3 - Ljubav je svuda 


Srpska publika na ovogodišnjem se Beosongu između 15 kandidata odlučila za skupinu Moje 3, a riječ je o djevojkama koje su ušle u finale popularnog talent showa "Prvi glas Srbije".


Mirna Radulović, Nevena Božović i Sara Jovanović predstavljat će Srbiju pjesmom "Ljubav je svuda" Saše Miloševića Mare i Marine Tucaković koja je najpoznatija po suradnji s Cecom i Severinom. Hoće li pjesma imati englesku verziju, još uvijek nije poznato, ali ako ćemo se ravnati prema onome što smo čuli, možda je najbolje da tekst pjesme ostane misterija.

Makedonija: Esma i Lozano - Imperija

Makedonci su svoju pjesmu predstavili prošlog četvrtka, a njihov je izbor od samog početka izazvao negativne reakcije. Riječ je o suradnji najpopularnijeg izvođača u Makedoniji, Vlatka Lozanovskog-Lozana i kraljice romske glazbe, Esme Redžepove. Ipak, mnogima se pjesma od samog početka nije svidjela, a riječ je o klasičnom etno-popu koji nije uspio izvući pozitivne strane pjevača.


Negativne reakcije natjerale su Makedonsku radio televiziju da spot povuče, a uz isprike javnosti, pjesma je poslana na doradu.

Albanija: Adrian Lulgjuraj i Bledar Sejko - Identitet

Albanski izbor pao je na "Identitet", suradnju pjevača Adrijana Lulgjuraja i poznatom kompozitora Bledara Sajka, čija je pjesma izabrana između 17 ostalih kandidata.


Međutim, umjereni je skandal nastao kada su srpski fanovi ukazali na to da pjesma pomalo podsjeća na Bajagin "Plavi safir".

Slovenija: Hannah Mancini - Straight Into Love

Hannah Mancini je Amerikanka koja posljednjih šest godina živi i radi u Sloveniji. Ovo nije njen prvi susret s Eurosongom jer prije dvije godine pokušala je otići na Eurosong, ali nije uspjela pobijediti.


"Poziv je došao neočekivano. Bila sam ugodno iznenađena, jer sam stvarno uživala na EMI prije dvije godine i vrlo sam uzbuđena što ću predstavljati Sloveniju na Eurosongu", izjavila je ovogodišnja slovenska predstavnica. Hannah najveću konkurenciju vidi u njemačkoj pjesmi "Glorious" s kojom je mnogi uspoređuju, a mnogi već tvrde da su Slovenci među velikim ovogodišnjim favoritima.

Hrvatska: Klapa s mora - Mižerja

"Mižerja" je djelo autora Gorana Topalovca, a članove klape koja će predstavljati Hrvatsku odabrao je producent klapskog pjevanja Mojmir Čačija koji je ujedno zaslužan i za ime grupe - Klapa s mora.

Podsjetimo, članovi klape su tenori Marko Škugor iz klape Kampanel i Ante Galić iz klape Sinj, baritoni Nikša Antica iz klape Kampanel i Leon Bataljaku iz klape Crikvenica te basovi Ivica Vlaić iz klape Sebenico i Bojan Kavedžija iz klape Grdelin.

Danas smo imali priliku pročitati i englesku verziju teksta, a ako se ravnati prema prijevodu, bilo bi pametnije pjesmu ostaviti u izvornoj verziji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.