Stranica ljubitelja Hrvatske Volim.hr bira najbolja hrvatska jela: Najpopularniji kulen!

FACEBOOK stranica ljubitelja Hrvatske Volim.hr bira najbolja hrvatska jela. Najviše glasova za sada prikupio je slavonski kulen, a slijede ga dalmatinski pršut, paški sir i zagorski štrukli.

Poredak najpopularnijih hrvatskih trenutno izgleda ovako:
1. Slavonski kulen
2. Dalmatinski pršut
3. Paški sir
4. Zagorski štrukli
5. Pašticada
6. Istarski pršut
7. Teletina ispod peke
8. Slavonski čobanac
9. Purica s mlincima
10. Domaći sir i vrhnje

Glasati možete na stranici http://www.facebook.com/Volim.hr

Slavonski kulen

Slavonski kulen jedan je od najpoznatijih originalno hrvatskih suhomesnatih proizvoda. Ovaj zaštitni znak Slavonije nalazi se na popisu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Okvirno recept za smjesu za izradu kulena, koja se kasnije suši na dimu, izgleda ovako: 5 kilograma mesa bez kostiju (koristi se meso odraslih svinja starosti jednu do dvije godine, mase između 130 i 230 kilograma), 10 dekagrama soli, 80 grama slatke paprike, 70 grama ljute paprike i 50 grama češnjaka. No, svaki od proizvođača ima i neku svoju "malu kulinarsku tajnu" koja kulenu daje specifičan okus i čini ga pravom gurmanskom poslasticom.

Dalmatinski pršut

Još jedna od suhomesnatih poslastica kojima se diči hrvatska kuhinja je dalmatinski pršut. Za odličan pršut, tvrde znalci, prvo treba odabrati dobru svinju - najbolji su križanci pasmine Yorkshire i Landras, težine od 120 do 180 kilograma, jer imaju najbolji omjer masnog i mišićnog tkiva. Pršut je dio stražnje noge svinje od vrha bedrene kosti do početka gornjeg zgloba koljenice, kojeg se nakon što odstoji neko vrijeme u rasolu, a potom lagano suši na buri i dimu. Sušenje treba trajati barem 12 mjeseci, a najkvalitetniji pršuti su oni sušeni oko dvije godine.

Paški sir


Sir kojeg prepoznaje cijeli svijet, paški sir, dobitnik je brojnih međunarodnih nagrada koje su mu osigurale poziciju među Top 10 najboljih sireva svijeta Još je 1774. godine putopisac Alberto Fortis u svom Putu po Dalmaciji napisao da su najznačajniji paški proizvodi: morska sol, kaduljin med, vuna i - paški sir. Paški sir je tvrdi sir koji se proizvodi od mlijeka paških ovaca, koje zbog slanog krša u kojem ovce borave ima specifičan okus. Nakon što se izvrši postupak sirenja, sir u kalupima mora dva do tri dana odstajati u izrazito zasoljenoj vodi - salamuri. Nakon toga se koluti sira polažu na drvene police u zatamnjenom prostoru, gdje sir prolazi postupak sazrijevanja. Što sir dulje sazrijeva to je kvalitetniji. Kako bi se ravnomjerno osušio, svakodnevno ga se okreće, a kako ne bi ispucao po površini tijekom sazrijevanja ga se maže uljem.

Zagorski štrukli


Jedno od tradicijskih jela na području Zagorja, ali i Zagreba, su zagorski štrukli. Recept prema kojem ih pripremaju naše bake je sljedeći: glatko i oštro brašno se izmiješaju u jednakom omjeru, doda se jedno jaje, malo ulja, malo soli i malo mlake vode s octom. Nakon što se tijesto razvuče, puni ga se kravljim sirom, uz dodatak kiselog vrhnja i jaja, potom ga se savija i stavlja peći.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.