"Sve što znate je laž": Nove studije nude bizarne zaključke o svemiru kakvog (ne) poznajemo

Foto: Shutterstock

TEORIJA predstavljena još 1997. godine dovela je nedavno do gotovo apsurdnog zapleta.

"Što ako je čitav svemir jedan veliki hologram?", pitanje je postavljeno još prije 16 godina te je popraćeno tvrdnjom da je svemir sastavljen od vibrirajućih struna u deset dimenzija. No, kad se tome pridoda utjecaj prirodnih sila, svemir u kojem mislimo da živimo bio bi zapravo samo projekcija prave stvarnosti koja ima manje dimenzija, a nema gravitacije. Ukoliko još uvijek niste zbunjeni, situacija postaje kompliciranija.

Teorija projekcije je, iako zvuči, blago rečeno, suludo, postala veliki hit u znanstvenim krugovima jer, čini se, rješava problem razlike između kvantne fizike i Einsteinove teorije gravitacije, piše Gawker. No, takvoj je teoriji, naravno, nedostajao dokaz sve do nedavno.

Časopis Nature proglasio je par novih studija "nepobitnim dokazima" da zaista živimo u jednom velikom "holodecku". Grupa znanstvenika sa Sveučilišta Ibaraki u Japanu objavila je dvije studije s podjednakim temama; jedna je mjerila unutarnju energiju, entropiju te mnoge druge veličine karakteristične za crnu rupu prema klasičnoj teoriji, onoj koja na priznaje ideju holograma, a druga je unutarnju energiju mjerila prema pravilima "zrcalnog svemira koji bi mogao biti 'pravi' svemir".

Dobili su jednake rezultate i tako još jednom potkopali mišljenje onih koji vjeruju da nam nije preostalo još mnogo za istražiti u našem svemiru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.