Tuljani u potrazi za hranom koriste ljudsku tehnologiju

Foto: Shutterstock

TULJANI su vrlo brzo otkrili način na koji im tehnologija kojom ljudi označavaju jata riba kako bi pratili njihovu migraciju, broj i životni vijek, može pomoći u prehrani, utvrdili su škotski znanstvenici potvrđujući time dugogodišnje sumnje podmorskih biologa.

Znanstvenici sa sveučilišta St. Andrew provjeravali su pretpostavke da jata riba obilježena zvučnim signalima lošije završavaju od onih s drugačijim oznakama i utvrdili da tuljani brzo shvaćaju da im zvučni signali kojima su označena jata služe kao zvono za večeru.
 
Otkriće je potvrdilo inteligenciju tuljana, ali i dovelo u pitanje istraživanja o migraciji riba rađena uz pomoć zvučnih signala. "Čini se da su označene ribe žrtve grabežljivaca", kazala je voditeljica istraživanja Amanda Stansbury.
 
Znanstvenici su već ranije utvrdili da je stradavalo više lososa označenih zvučnim signalima nego onih s drugim oznakama. "Očito su grabežljivci brže otkrivali losose označene zvukom", kazala je.
 
U okviru istraživanja znanstvenici su proučavali ponašanje deset sivih tuljana u bazenu u kojem su bile brojne kutije. Većinom su kutije bile prazne, a u nekima su bile ribe sa zvučnim ili tihim oznakama.
 
Tuljanima je trebalo vrlo malo vremena da shvate da ih zvučni signali vode do obroka. U prvoj potrazi tuljanima je trebalo oko pola sata da otkriju ribu sa zvučnom oznakom, a u dvadesetoj rundi dostajala je samo jedna minuta.
 
Znanstvenici vjeruju da i druge morske vrste poput dupina ili kitova mogu isto tako brzo shvatiti prednosti zvukovnih oznaka na jatima riba i drugih morskih životinja. Osim toga isti učinak mogli bi imati i sonari i drugi uređaji kojima ribari traže jata. "Kad u moru stvaramo buku moramo razmišljati o tomu kako to utječe na životinje", kaže Stansbury.
 
Znanstvenici vjeruju da oznake koje privlače grabežljivce mogu dovesti i do promjena u ponašanju riba koje nastoje izbjeći nesretnu sudbinu.
 
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Proceedings of the Royal Society B.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.