Upaljači: Legende koje pale

Foto: Playboy

IMATI antikni upaljač ekvivalentno je posjedovanju oldtimera. Istina, nerijetko ne radi baš sve kako treba, no to nije nimalo bitno - kvarovi su dio štimunga. Birajte dakle: Zippo, Ronson, Dunhill, S.T. Dupont...

Zippo: Nije najbolji ali je najpopularniji

Bogie je često palio cigaretu Lauren Bacall, a James Bond sjedao za stol u kockarnici i posezao za tabakerom. Ti dečki nisu pripaljivali pljugu plastičnjakom s placa, pri ruci im je ipak bilo nešto s mnogo više stila. Dobar upaljač uvijek je bio neophodni asesoar svakog poštenog pušača. Nikad nisam skrivao fascinaciju Bogartom i Bondom, doduše sve dok producenti nisu double-o-sevena iz ikone stila pretvorili u rabijatnog selju kiropraktičara, koji negativcima razmješta kosti bez imalo šarma. Scene iz filmova koje sam gutao po cijele dane urezale su se duboko u spore moje sive mase, pa sam na ivici puberteta odlučio postati pušačem i “spenglao” cijelu svoju ušteđevinu na originalni Zippo.



Zippo nije prvi poluautomatski upaljač, nije najbolji upaljač i svakako nije najskuplji upaljač, ali je najpopularniji upaljač na svijetu. Priča o Zippu počinje 1930. godine u Bradford Country Clubu, gdje je gospodin George G. Blaisdell primijetio da jedan od članova kluba pripaljuje cigaretu s austrijskim upaljačem koji je izvrsno radio i na vjetru, zbog „dimljaka“ koji je štitio fitilj. Ubrzo se rodila ideja i Blaisdell je redizajnirao austrijski upaljač koji se palio pomoću dvije ruke i učinio ga praktičnijim za upotrebu, te ga izradio od debljeg metala kako bi bio dugovječniji. Serijska proizvodnja počela je 1933. godine, a za 1.95 dolara kupac je dobio upaljač i doživotnu garanciju na popravke, koja je do dana današnjeg ostala simbol Zippa. Tijekom Drugog svjetskog rata mnogi američki vojnici nosili su sa sobom Zippo upaljače, upravo zbog njihove dugovječnosti i praktičnosti, s obzirom da su se mogli napuniti benzinom iz bilo kojeg borbenog vozila, nije im smetala kiša i vjetar, te su bili gotovo nesalomljivi.


Zippo tako postaje simbolom američke vojske od Japana do Francuske i ulazi u legendu. A legenda o Zippu zaista ima puno. Mnogima je poznata zavrzlama oko slova i rimskih brojeva na donjoj strani upaljača. Dakle, jedna verzija kaže da ti brojevi i slova zapravo označavaju broj zatvorenika i kod kazne na koju je dotični osuđen, pod pretpostavkom da Zippo upaljače proizvode zatvorenici. Još jedna pogrešna interpretacija je ona po kojoj su upaljači sa slovom A bolje kvalitete od onih primjerice sa slovom C. No, jedina prava istina je da su Zippo upaljači od 1986. godine nadalje označeni po mjesecu i godini proizvodnje. Tako se mjesec označava slovom (A-siječanj, B-veljača itd.), a godina rimskom brojkom (I.-1986., II.-1987 itd.). Od 2004., rimski su brojevi zamijenjeni arapskim.



Krajem dvadesetih prošlog stoljeća, nekoliko godina prije ideje gospodina Blaisdella, Ronson Art Metal Works izbacio je automatski upaljač Banjo. Iako je Ronson proizvodio upaljače već 1913., Banjo je postao popularan tek pojavom Zippa. Tijekom razdoblja između dva svjetska rata, Ronsonovi art deco upaljači i Combo tabakere s integriranim upaljačem postaju must have, zahvaljujući geniju izvrsnog dizajnera Fredericka Kaupmanna. No, Ronson osvaja svijet jednim drugim modelom: Ronson Varaflame Premier, predstavljen je 1957. godine i dandanas je jedan od najljepših upaljača ikada napravljenih. Ovaj upaljač punio se butanom, a ne benzinom, a veličina plamena mogla se regulirati jednostavnim okretom ventila, što je i danas standard kod mnogih upaljača. Dizajn inspiriran svemirskom erom teško je opisati riječima, ali odolijevanje zubu vremena potvrđuje činjenica da se Varaflame Premier proizvodi i danas. Ronson je vodio nekoliko parnica s japanskim proizvođačima koji su kopirali dizajn Varaflamea, a 1962. godine donesena je presuda kojom se Japancima brani daljnja proizvodnja, što samo potvrđuje moto kompanije „Ti si pobjednik - s Ronsonom“. Kompanija je danas u vlasništvu Zippo Manufacturing Company, Bradford, PA.

James Bond: Čovjek sa zlatnim upaljačem


Iako je u knjigama Iana Fleminga James Bond koristio Ronson, na filmskom platnu je cigarete damama palio sa Dunhillima i Evansima. U prodaji se pak mogu naći St. Dupont i Zippo upaljači s imenom tajnog agenta. Posebno zanimljiva priča o Bondu i upaljačima, je ona o zlatnom pištolju, kojeg u filmu „Čovjek sa zlatnim pištoljem“ koristi patološki ubojica s tri bradavice, Francisco Scaramanga. Zlatni pištolj se sastoji od zlatne tabakere, upaljača, manžete za košulju i nalivpera, kako bi ga ubojica mogao nesmetano nositi i na brzinu sastaviti, neposredno pred atentat. Za potrebe snimanja pištolj je izradila kompanija Colibri, također poznata po kvalitetnim upaljačima. Prototip je prodan na aukciji u Christie’su 2001., a originalni pištolj iz filma ukraden je 2008. godine iz Elstree Studija u Hertfordshireu. Njegova crno-tržišna vrijednost se procjenjuje na 80.000 funti.



Ono što su aston martin ili Ferrari među automobilima, to su Dunhill i S.T. Dupont među upaljačima. Priča o Alfredu Dunhillu počinje u trenutku kada nasljeđuje obiteljski biznis proizvodnje kožne galanterije. No, inovativni Alfred brzo se prilagođava i počinje proizvoditi pomagala za rijetke vlasnike automobila, kao što su retrovizori i limene trube. Vrlo brzo dolazi na ideju proizvodnje upaljača pa 1914. predstavlja prvog Dunhilla - Ednite. Ulazak u visoko društvo omogućava mu linija Tallboy koja je proizvedena za Cartier, a linija Rollalite etablira Dunhill na tržištu i postavlja standarde za koncept današnjih upaljača. Prvi plinski upaljač predstavljen je 1953. kao Briquet Simple, a uslijedilo je nekoliko modela do današnjeg Pyroprohic Newa koji se može naći i u manjoj verziji, popularno nazvanoj Gatsby. S.T. Dupont ima karakterističan „ping“ zvuk kod otklapanja i sklapanja glave upaljača i puni se specijalnim S.T. Dupont plinom. Ipak se radi o samom vrhu ponude upaljača, koji su nerijetko izrađeni od čistog zlata i ukrašeni kineskim lakom ili poludragim i dragim kamenjem, pa tko voli nek’ izvoli.

Upaljač kao oldtimer
Cijene antiknih upaljača variraju od nekoliko kuna do nekoliko desetaka tisuća kuna, ovisno o modelu i seriji u kojoj je upaljač proizveden. Najbolja adresa za nabavku starih upaljača je svakako eBay ili neka domaća aukcijska web stranica, na kojoj se često može naći upaljač kojem prodavatelj ili irealno pretjeruje u cijeni ili pak izvrsno očuvani Ronson Varaflame Mk. I. prodaje za stotinjak kuna. Kod starih upaljača na butan, u pedeset posto slučajeva ventili puštaju i mora ih se zamijeniti ili reparirati, što je pak posao rezerviran samo za najstrastvenije kolekcionare.



Imati antikni upaljač ekvivalentno je posjedovanju oldtimera. Rijetko kada sve baš radi kako treba, a kvarovi su dio štimunga. Pozeri vole kad se ekipa za kavom divi njihovim upaljačima, a pravi kolekcionari jednostavno uživaju u posjedu nečeg originalnog i nesvakidašnjeg. Ukoliko spadate u ovu drugu kategoriju, skoknite na eBay i nabavite svoj djelić legende.

Više pročitajte na Playboy.hr

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.