Bijeg O. J.-a Simpsona bio je jedan od najgledanijih TV prijenosa u povijesti SAD-a

Foto: Profimedia

Bivši igrač američkog nogometa široj javnosti najpoznatiji po suđenju za ubojstvo bivše supruge i najboljeg prijatelja, O. J. Simpson, umro je sa 76 godina, potvrdila je njegova obitelj.

"10. travnja, naš otac, Orenthal James Simpson, podlegao je u borbi s rakom. Bio je okružen svojom djecom i unucima. Tijekom ovog vremena njegova obitelj moli da poštujete želje za privatnošću", objavljeno je na X-u.

Počeci

Orenthal James Simpson, kasnije poznatiji kao O.J., kao tinejdžer je u srednjoj školi u San Franciscu bio daleko najbolji lokalni igrač američkog nogometa, a izvan škole i terena vrijeme je kratio kao član lokalne bande.

Loše ocjene u srednjoj školi onemogućile su mu odlazak na neko jače sveučilište pa je jednu godinu proveo na lokalnom državnom sveučilištu i bio uvršten u najbolju momčad junior college footballa u SAD-u.

Jaka sveučilišta su nakon takve sezone poludjela za mladim Simpsonom, koji je 1967. odabrao University of South California (USC), legendarne Trojanse. U NCAA-u Simpson je briljirao te je dvije godine bio među najboljima, a često i najbolji igrač lige. Nevjerojatni running back ekstremnih fizičkih predispozicija sam je pobjeđivao protivnike, rušio je rekorde i 1969. godine se pojavio na draftu.

Buffalo Billsi su ga uzeli kao prvi pick i tako je započela jedna od statistički najboljih karijera u povijesti NFL-a. Simpson je od Billsa tražio ugovor od 650.000 dolara godišnje, što je u to vrijeme bio najveći ugovor u povijesti profesionalnog sporta. Vlasniku Buffala nije padalo na pamet to platiti, ali je na kraju popustio kako bi zadržao iznimno talentiranog Simpsona.

U veljači 1985. godine O.J. je oženio Nicole Brown Simpson, s kojom je dobio i dvoje djece. I prije nego što je postao profesionalni igrač footballa, Simpson je postao glumac. Glumio je u desecima filmova i serija, a Arnold Schwarzenegger otkrio je jednom da je redatelj James Cameron želio Simpsona za ulogu Terminatora prije nego što se odlučio za njega.

I dok je u javnosti Simpson bio omiljena zvijezda, unutar četiri zida s Nicole je bio potpuno druga osoba. U predbračnoj nagodbi O.J. je Nicole zabranio da se bavi bilo kakvim poslom, ali puno strašnije bilo je brutalno nasilje kojem je bila izložena.

U sedam godina braka zabilježena su 62 napada, Nicole je osam puta zvala policiju, a O.J. je jednom bio i uhićen, ali pušten. Brown je nakon braka pričala kako joj je Simpson slomio ruku, što je ona opravdala padom s bicikla.

>>Bio je omiljena američka superzvijezda, a onda je zaklao bivšu ženu. Ili ipak nije?

Mjesto zločina

Simpson ju je nakon razvoda opsjedao, uhodio i prijetio joj da će je ubiti ako je vidi s drugim muškarcem i da ga nitko neće uhvatiti. A onda je u lipnju 1994. godine Nicole pronađena mrtva u Brentwoodu, u Los Angelesu.

Imala je nekoliko ubodnih rana nožem po glavi i vratu. Imala je tragove napada po rukama, što je sugeriralo da se opirala, a napadač joj je metodom klasične egzekucije prerezao vrat do te mjere da se kroz posjekotinu vidio presječeni grkljan, a glava joj se doslovno jedva držala za ostatak tijela.

Par metara dalje ležalo je tijelo njezina prijatelja Ronalda Goldmana na kojemu su također bili tragovi borbe. Imao je također nekoliko velikih ubodnih rana po glavi i vratu. Kraj njegova tijela bila je krvava rukavica, a krvavi tragovi stopala vodili su prema stražnjim vratima. Nikakvih svjedoka nije bilo, a dvoje Nicoleine djece spavalo je u gornjoj sobi.

Policija je u samo nekoliko dana prikupila desetke dokaza koji su Simpsona pretvorili u glavnog osumnjičenika. 17. lipnja su optužili O.J.-a Simpsona za dva ubojstva prvog stupnja i preko odvjetnika poručila Simpsonu da se sam preda policiji do 11 sati. O.J. je zatražio odgodu za podne kako bi mogao porazgovarati sa psihijatrima, a ispred policijske stanice čekalo ga je više od tisuću novinara.

Potjera

Simpson se nije pojavio, policija je došla kod njega u Shapirovu kuću, ali je Simpson na opće čuđenje nestao sa svojim prijateljem Alom Cowlingsom. U sobi je ostavio tri oproštajna pisma; jedno djeci, jedno majci i jedno američkoj javnosti. U 13:50 proglašen je bjeguncem i krenula je potraga za njim, a Robert Kardashian je pred novinarima u 17 sati pročitao njegovo oproštajno pismo.

Ono što je uslijedilo jedan je od najgledanijih televizijskih prijenosa u povijesti SAD-a. Nedugo nakon što je Kardashian održao press-konferenciju, policija je na cesti I-5 otkrila bijeli Ford Bronco. Vozio ga je Cowlings, koji je nazvao 911.

Na nadvožnjacima su bile tisuće ljudi koji su transparentima i povicima "Go, O.J., go!" bodrili bjegunca. 

Suđenje

Potjera je završila tako što su se Cowlings i Simpson dovezli u Simpsonovu rezidenciju praćeni stotinama reportera, gdje se O.J. konačno predao policiji. 

U automobilu su nađeni napunjeni Magnum .357, oprema za prerušavanje, 8000 dolara i putovnica. Simpson je prebačen u zatvor, a Cowlings pušten uz jamčevinu od 250.000 dolara zbog sakrivanja bjegunca.

Sve je bilo spremno za "suđenje stoljeća", kako je kasnije nazvano, koje je počelo u siječnju 1995. godine, sedam mjeseci nakon ubojstava. Čitav period pripreme suđenja i samo suđenje, koje je trajalo malo više od četiri mjeseca, postali su reality show na američkoj televiziji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.