Čekalo ga se čak 34 godine: Stigao je genijalan nastavak Sluškinjine priče

Foto: Press

MARGARET ATWOOD doživjela je najmanje dva vrhunca u svojoj spisateljskoj karijeri. Kada je objavljena njezina vizionarska Sluškinjina priča te kada je po knjizi snimljena jedna od najpopularnijih serija ikad. Naravno, spisateljica formata Atwood tijekom života nanizala je brojne nagrade i postala kultnom osobom književne scene, ali vrhunci su se raspodijelili kroz desetljeća.

No jedna se knjiga čekala više od svih drugih njezinih ostvarenja: nastavak Sluškinjine priče.

Svjedočanstva, kako je nazvala svoj posljednji roman, u originalu su objavljena 2019. godine, a knjiga je postala dobitnica nagrade Booker, zatim Goodreads Choice Awardsa za najbolji roman u 2019. te je izabrana za Najbolji roman u 2019. prema izboru Amazona. Osim nagrada, Svjedočanstva su osvanula kao momentalni bestseler te se i nastavila čitati i prodavati do danas.

Ono što je za nas bitno jest da je roman upravo objavljen u hrvatskom prijevodu te ga možete čitati na našem jeziku.

"Svjedočanstva su remek-djelo naših dana, moćan roman koji možete čitati samostalno ili kao nastavak Sluškinjine priče. Kad su se na kraju Sluškinjine priče za Fredovom zalupila vrata kombija, nismo mogli ni naslutiti što je čeka – sloboda, zatvor ili smrt. Svjedočanstva napokon odgovaraju na to pitanje. Petnaest godina nakon što je Fredova otišla u nepoznato, tri žene iz Gileada ustaju protiv režima koji je ušutkao žene. Njihova svjedočanstva razotkrivaju što se zbiva u samome srcu Gileada."

"Dragi čitatelji, ovaj je roman odgovor na sva pitanja koja ste mi postavljali o Gileadu. Moje je nadahnuće svijet u kojemu živimo", napisala je Atwood. 

U njezinoj se izjavi, kao i u romanima, nalazi jeziva istina – ovaj svijet je, nažalost, mjesto koje inspirira umjetnike na genijalnost, ali punu mračnih tonova i apokaliptičnih scenarija.

Mnogi su se pitali, čitajući Sluškinjinu priču, koliko je, pišući fikciju, autorica zapravo vjerno opisala svijet o kojem svjedočimo u posljednjih nekoliko godina. Bojimo se da je u Svjedočanstvima dodala još majstorskih detalja koji sliku čine vjernijom, a time i strašnijom.

Pročitajte više