Dora: Nakon 17 pokušaja Hrvatska pjesmom još uvijek nije osvojila Europu

S OBZIROM da nam se bliži 18. Dora, izbor hrvatske pjesme za Pjesmu Eurovizije, odlučili smo se prisjetiti pobjednika koji su 17 godina zaredom pokušali izboriti pobjedu na europskom natjecanju - zasad nažalost bezuspješno. Osim što nismo izborili pobjedu, najviša pozicija koju su naši izvođači osvojili bila je četvrta - 1996. godine i 1999. kada su Hrvatsku predstavljale Maja Blagdan i Doris Dragović.

Put & Tony Cetinski

Na prvoj Dori, koja se davne 1993. godine zvala "Crovizija", pobjedu je odnijela grupa Put s pjesmom "Don't Ever Cry". Skladba Đorđe Novkovića u Irskoj je zauzela tek 15. mjesto, ali ništa bolju poziciju, štoviše još nižu, zauzela je pjesma Tonyja Cetinskog - "Nek' ti bude ljubav sva" koja je izabrana kao pobjednica Dore 1994. godine.

Magazin & Maja Blagdan

Nakon 15. i 16. mjesta na Eurosongu, Hrvati su odabrali nešto perspektivnije pobjednike Dore, 1995. godine - Magazin i Lidiju Horvat s pjesmom "Nostalgija" koja je na europskom natjecanju osvojila šesto mjesto, te godinu dana nakon - Maju Blagdan s pjesmom "Sveta ljubav".

E.N.I. & Danijela Martinović

1997. godine pobjednice četvrte Dore bile su Riječanke E.N.I. koje su na Euroviziji u Dublinu s pjesmom "Probudi me" osvojile tek 17. mjesto. Godinu dana nakon, Danijela Martinović s pjesmom "Neka mi ne svane", osvojila je čak peto mjesto u Velikoj Britaniji.

Doris Dragović & Goran Karan

Prije jedanaest godina ponovio se dosad najbolji uspjeh Hrvatske na Eurosongu, a osvojila ga je Doris Dragović s pjesmom "Marija Magdalena". Ona je na Euroviziji u Jerusalemu osvojila četvrto mjesto. Posljednji hrvatski izvođač, pobjednik Dore, koji je uspio zadržati donekle uspješno deveto mjesto bio je Goran Karan s pjesmom "Ostani".

Vanna & Vesna Pisarović

Kako bi konačno pokušali osvojiti Eurosong, Hrvati su se 2001. godine dosjetili ideje da u Europu pošalju pjesmu na engleskom jeziku. Ipak, Vannine "Strune ljubavi", koje su se u engleskoj verziji zvale "Strings of my Heart" u Kopenhagenu su osvojile 10. mjesto. Kako bi ponovili taj uspjeh, na Dori 2002. godine pobijedila je Vesna Pisarović s pjesmom "Sasvim sigurna". Pjesma koja je predstavljala Hrvatsku na Eurosongu u Estoniji prevedena je kao "Everything I Want" te je zauzela tek 11. poziciju.

Claudia Beni & Ivan Mikulić

S obzirom da očito nisu shvatili kako im ne prolazi tehnika pjevanja na engleskom, Hrvati su ponovno u Europu poslali pjesme na engleskom - 2003. godine Claudiju Beni s pjesmom "I Can't be your lover" te 2004. godine Ivana Mikulića i "You Are the Only one", pjesmom koja je u Istanbulu osvojila 13. mjesto.

Boris Novković & Severina

Kada su napokon shvatili da im engleski jezik ne pomaže, kad su u pitanju bodovi Europljana, na Dori je pobjedu odnio Boris Novković s pjesmom "Vukovi umiru sami" i s njom osvanuo na 11. mjestu ljestvice na izboru za pjesmu Europe. Potpuni fijasko na Eurosongu doživjela je Severina kojoj su mnogi predviđali pobjedu. Bregovićeva Severina i njezina "Štikla" u Grčkoj su osvanuli na 12. poziciji.

Dado Topić & Kraljevi ulice

Kada smo mislili da ne može gore, na 14. Dori pobijedio je Dado Topić i skupina Dragonfly. Njihova engleska verzija pjesme "Vjerujem u ljubav" nije se niti plasirala u finale Eurosonga. Sljedeće godine, 2008., Kraljevi ulice feat. 75 cent s pjesmom "Romansa" osvojili su katastrofalno 21. mjesto i tako nastavili neuspješan niz koji nije prekinut niti prošle godine.

Igor Cukrov

Podsjetimo, mlade nade hrvatske estrade - Igor Cukrov i Andreja Šušnjara i njihova "Lijepa Tena", pobjednici 17. Dore, u Moskvi su zauzeli 18. poziciju.

Tko će pobijediti na ovogodišnjoj Dori još uvijek je nepoznanica, ali kada i pobjedi ili pobjede, pred njima je trnovit put do finala Eurosonga s obzirom da prošlogodišnje, 18. mjesto, nije bilo dovoljno da plasira Hrvatsku direkt u finale ovogodišnjeg Eurosonga koji će se održati u Oslu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.