Da se pita Gen Z, Božić bi izgledao ovako

Foto: Shutterstock

Sadržaj nastao u suradnji s: Ledo Plus

ŠARENE lampice, veseli ukrasi i stol pun ukusne hrane, tako generacija Z zamišlja Božić. Odzvonilo je bež boji i minimalizmu.

Božić je vrijeme radosti, ljubavi i zajedništva, a mlađa generacija ne zaostaje u stvaranju nezaboravnih trenutaka tijekom ovog blagdanskog razdoblja. Umjesto tradicionalnih običaja, unose svoju dozu kreativnosti i svježine u proslave s prijateljima i obiteljska okupljanja.

Rado sami izrađuju poklone, a za božićne ukrase odriču se ujednačenih kuglica i draže su im mašnice koje su bile popularne tijekom 1980-ih i 1990-ih godina.

Trećina ih preferira šareni Božić s mnogo tradicionalnih boja poput crvene i zelene, pokazalo je jedno istraživanje koje je provela tvrtka za istraživanje tržišta na uzorku od 2000 mladih ispitanika. Oko 20 posto ispitanih voli jednostavne dekoracije, a ostatak prati trendove.

A vole i tradicije poput gledanja omiljenih božićnih filmova (59 posto mladih), kuhanja (56 posto) i pečenja (53 posto).

Foto: Shutterstock

Pokloni moraju biti zamotani, a najbolje u eko-friendly papir

Raznolike kutije poklona ispod božićnog drvca važan su dio u kreiranju blagdanske magije prema željama ove generacije. Četiri od deset ispitanika smatra da su ručno izrađeni pokloni najbolji za davanje ili primanje tijekom blagdana.

Koliko cijene personalizirane poklone, toliko cijene i drugačije načine umatanja poklona. Tako pokazuju svoju kreativnost i individualnost. Umjesto klasičnog omotavanja, radije biraju nekonvencionalne načine pakiranja kako bi se baš njihovi pokloni istaknuli među hrpom pod božićnim drvcem.

Ako generacija Z nešto doista voli, to je recikliranje i smanjenje otpada. Posebno se trude da omot bude eko-friendly. Svi znamo da trganje papira ima posebnu čar, no generacija Z radije polako skida i slaže papir kako bi dogodine od njega napravila nešto kreativno, poput kolaža za umatanje novih poklona.

Ako želite biti na ovom tragu, možete koristiti reciklirani ili eko-friendly papir. Dodajte ukrase poput vrpce od konoplje ili prirodnih grančica za rustikalni izgled. Ako vam je draže pronaći nešto što će se moći koristiti duže vrijeme, umjesto tradicionalnog umatanja razmislite o stavljaju poklona u personalizirane kutije. Možete ih ukrasiti fotografijama, bojama ili čak sami oslikati neki veseli motiv.

Šareni božićni običaji za stolom

Kuhanje je još jedna aktivnost koju rado provode, no izbirljivi su oko toga što će staviti na tanjur. Ne žele pripremati veliku količinu hrane koju će jesti samo jedan dan, a potom će postati višak, nego se radije drže onoga što im je poznato. Ovog Božića na stol će servirati hranu za koju znaju da je ukusna i eko-friendly budući da ne stvara dodatni otpad.

Ledo je na tržište donio proizvode koji štede vrijeme. Manje otpada od hrane pri pripremi ukusnog blagdanskog jela može se dobiti uz već pripremljene Ledo mješavine povrća za francusku salatu. Povrće je već nasjeckano pa mogu uštedjeti i vrijeme prilikom pripreme a i kuhanje traje svega nekoliko minuta. Tako će više trenutaka provesti u stvaranju uspomena s obitelji i prijateljima.

Foto: Shutterstock

Ukusna rizi-bizi salata može se spremiti od Ledo graška koji je ujedno izvor vitamina B1 i C, folne kiseline i vlakana te ima vrlo malo kalorija. Salata tako može biti odličan dodatak kao još jedan prilog pečenju.

Za ukusno varivo od bakalara mogu odabrati Ledov crni bakalar. Veliki i sočni fileti ističu se bogatim okusom i hranjivim sastojcima, a s obzirom na niskokaloričnu vrijednost dobra su namirnica namijenjena svim ljubiteljima laganih ribljih jela i onima koji se žele hraniti ukusno i zdravo. Bakalar je riba koja obiluje bjelančevinama i omega 3 masnim kiselinama. Ledo Bakalar fileti sastoje se od 100% fileta bakalara koji dolazi iz divljeg ulova.

Svi Ledovi proizvodi smrznuti su na način da čuvaju nutrijente hrane te su dostupni cijele godine.

Još jedan od omiljenijih običaja među ovom generacijom jest provođenje blagdana uz gledanje božićnih filmova i serija. Od klasika poput "Sam u kući" do novih hitova mlađi uživaju u stvaranju vlastitih filmskih maratona, često u udobnosti pidžama i dekica te s toplim napitkom u ruci.

Božićna glazba također ima posebno mjesto u ritualima ove digitalne generacije. Plesanje uz ritmove jingle bellsa nezaobilazan je dio svih blagdanskih zabava.

Sva ta božićna druženja ne bi bila ista bez šarenih džempera. Što više boja i uzoraka, to bolje.

Dosta je dosadnih ukrasa na božićnom drvcu

Prema istraživanju 88 posto mladih njeguje tradiciju ukrašavanja božićnog drvca.

Mašnice kao način dekoriranja bile su neizostavan dio božićnih ukrasa pred kraj 20. stoljeća. Dolazile su u različitim bojama, veličinama i materijalima te su se koristile za ukrašavanje božićnih drvaca. Bile su omiljene jer su donosile veselje i boju božićnom dekoru, a generacija Z, sada uglavnom dvadesetogodišnjaci, vraćaju upravo takav pristup.

Foto: Shutterstock

Tako se na društvenim mrežama mogu naći razne ideje kako ih možete napraviti sami od materijala koje već imate doma te kako ih najjednostavnije zavezati i pričvrstiti na bor. Ne bi bilo loše da prekopate kutije na tavanima ili podrumima i možda nađete savršene ukrase koji će biti pravi hit ove godine.

Ako ih odlučite raditi sami, uzmite komad baršunaste vrpce, napravite mašnicu, a potom je za drvce učvrstite tankom vrpcom, ukosnicom ili zihericom.

Personalizirani ukras koji možete pokloniti bližnjima su foto kuglice. Nabavite prozirne plastične kuglice, stavite unutra male fotografije ili osobne poruke, a zatim ih ukrasite trakom ili šljokicama.

Još jedna zanimljiva ideja je napuniti prozirne kugle šljunkom, mahovinom i sitnim figuricama, dodajte nekoliko kapi boje za efekt snijega, zatvorite kuglu i objesite je na bor. Sjetite se, najbolji DIY ukrasi su oni koji odražavaju vašu osobnost i kreativnost, pa se slobodno poigrajte materijalima i oblicima kako biste stvorili jedinstvene božićne ukrase.

Ostali ukrasi mogu biti šarene lampice, svjetlucave trake i kuglice svih boja i oblika.

Uz sve te moderne pristupe, ova generacija čini Božić ne samo blagdanom tradicije, već i prigodom za stvaranje nezaboravnih trenutaka s prijateljima i obitelji. Tijekom ovog blagdanskog razdoblja pokazuju da je Božić vrijeme veselja, stvaranja sjećanja i dijeljenja ljubavi s onima koji im najviše znače.

Sponzorirani sadržaj donose Index i Ledo Plus u skladu s najvišim profesionalnim standardima

Pročitajte više