FOTO Od života iz bajke do stravične smrti: Svijet se prisjeća britanske princeze Diane

Foto: Getty/Wikipedia

"MOJA sestra, Diana, dobila je ime po božici lova, međutim njezina je sudbina htjela da bude ona plijen", rekao je brat pokojne Diane od Walesa na njezinom sprovodu 1997. godine. Da je sudbina htjela drugačije, danas bi princeza Diana napunila 55. godina.

Rođendana "Kraljice srca" prisjećaju se mediji, njezini obožavatelji na društvenim mrežama, ali i mnogi koju uopće nisu bili rođeni u vrijeme najomiljenije britanske princeze u povijesti.

Diana Frances Spencer rođena je na današnji dan 1961. godine u plemićkoj obitelji grofa Johna Spencera. Javnosti je postala poznata nakon što se počelo nagađati da je upravo ona odabranica britanskog princa prijestolonasljednika Charlesa i u vrlo kratkom roku postala je najpopularnija osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Za dvanaest godina starijeg princa Charlesa udala se s 19 godina, u proljeće 1981. godine na bajkovitoj ceremoniji koju je putem malih ekrana gledalo više od 750 milijuna ljudi. Već sljedeće godine rodila je budućeg britanskog kralja princa Williama.

Iako naizgled bajkovit život princeze krio je tešku pozadinu punu depresije i tuge, jer je brak s princom Charlesom počeo pucati nedugo nakon vjenčanja, budući da se princ nastavio viđati sa svojom priležnicom Camillom Parker Bowles s kojom je danas u braku. Diana se od princa razvela 1996. godine, ali je i nakon razvoda ostala jedna od najpopularnijih žena na svijetu.

Fotografi su ju pratili u stopu od dana kad se zaručila s britanskim princom sve do 31. kolovoza 1997.godine kada je bježeći od paparazza poginula u automobilskoj nesreći u Parizu. Iako je od njezine smrti prošlo gotovo 18 godina nagađanja i teorije zavjere još uvijek se provlače kroz svjetske medije. Diana je život izgubila sa Dodijem Al Fayedom s kojim je bila u vezi nakon što se razvela od princa Charlesa.

Ostat će upamćena kao najfotografiranija žena na svijetu i jedna od najvećih ikona stila koja i dan danas inspirira kreatore i trendsettere. Diana se nakon što je izgubila titulu princeze posvetila i humanitarnom radu, a u širokom opusu njezinih velikih djela našlo se i razrušeno područje bivše Jugoslavije.

Princeza Diana pokopana je na imanju Spencerovih u Engleskoj, a svake se godine tradicionalno na njezin rođendan održi barem jedna humanitarna priredba koju podrže njezini sinovi William i Harry.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.