FOTO Ovo su najspektakularniji slapovi u Hrvatskoj, svojom ljepotom oduzimaju dah

Foto: Shutterstock

SVAKE godine 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda s ciljem podizanja svijesti o značaju i važnosti pitke vode te promicanja održivog korištenja vodnih resursa. 

Prvi Svjetski dan voda obilježen je 22. ožujka 1993. godine usvajanjem rezolucije o njegovom obilježavanju na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju. Od tada se svake godine na različite načine obilježava Svjetski dan voda. "Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu", ovogodišnja je tema. 

Povodom Svjetskog dana voda odlučili smo vas podsjetiti koliko je Hrvatska bogata prirodnim ljepotama. U nastavku teksta možete vidjeti pet najljepših slapova diljem Hrvatske koje zasigurno vrijedi posjetiti, a svojom ljepotom oduzimaju dah. 

Veliki slap, Nacionalni park Plitvička jezera

Na listi najljepših slapova neizostavan je Veliki slap koji svake godine privlači na tisuće i tisuće turista. Visok je čak 78 metara i najviši je slap u Hrvatskoj. Plitvička jezera jedan su od najljepših nacionalnih parkova u svijetu. Nalaze se na UNESCO-ovoj listi zaštićene svjetske baštine, a osim Velikog slapa i mnoštva manjih slapova, posjetitelji mogu uživati i u kristalnim jezerima. 

Rastoke

Rastoke su jedna od najljepših turističkih lokacija u Hrvatskoj. Riječ je o naselju u sastavu grada Slunja. Slapovi i jezera u Rastokama su nešto što zaista oduševljava i oduzima dah, a mnogi turisti tamo zastanu jer je mjesto svega 30-ak kilometara udaljeno od Plitvičkih jezera. Zbog toga ih se često i nazva "Malim Plitvicama". 

Zarečki Krov

Svega tri kilometra od Pazina nalazi se slap na Pazinčici i jedan je od većih slapova u Istri. Slap je visok desetak metara i pada sa stijene koja izgleda kao krov, a ispod njega je jezero. Jedna je od najzanimljivijih prirodnih atrakcija doline Pazinčice. Ovo mjesto idealno je za kupanje, šetnju, fotografiranje...

Skradinski buk, Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka je uz Plitvička jezera jedan od najljepših i najposjećenijih nacionalnih parkova u zemlji i također se nalazi na UNESCO-ovoj listi zaštićene svjetske baštine. U parku se nalazi sedam slapova, a najveći je Skradinski buk, smješten na samom dnu rijeke. Tamo se posjetitelji smiju i kupati. 

Zrmanja

Zrmanja, duga gotovo 69 kilometara, obiluje prekrasnom prozirnom i čistom vodom, a krase je i slapovi. Odlično je mjesto za aktivni odmor i česta je lokacija za ljubitelje prirode i avanture.