Gdje su 1977. ljetovali mladi Jugoslaveni? Cijene u inozemstvu nisu bile male

Foto: YugoPapir

U SURADNJI s Yugopapirom donosimo tekst iz 1977. godine o putovanjima Jugoslavena u inozemstvo.

Svibanj 1977.: S novcem koji uštede tijekom godine, zarade u Omladinskoj zadruzi ili dobiju od roditelja mladi se sve češće odlučuju za ljetovanje u nekoj stranoj zemlji, gdje obično rade i uče jezik. Donosimo kompletnu informaciju o ovim putovanjima. Cijene nisu baš popularne, ali postoji i - kredit...

Došao srpanj, kolovoz. U kući ti tijesno, kuhaš se u vlastitoj koži. Negdje bi izbrisao. Ali gdje? Društvo se spakiralo i otišlo a ti, zbog svoje neodlučnosti i lijenosti - nigdje. Razmišljaš o tome je li sjeverno bolje od južnog primorja, koliko novca ponijeti, gdje ima dobre zabave i, na kraju - ljeto provedeš dosađujući se kod kuće.

Tako je bilo prošle godine. Ovog puta sigurno nećeš ponoviti sličnu grešku. Pomoći ćemo ti mi i Biro za međunarodnu razmjenu omladine i studenata Jugoslavije.

Tijekom prošle godine u inozemstvu je, preko Biroa, boravilo oko 20 tisuća mladića i djevojaka iz cijele Jugoslavije. Cijene ovih putovanja nisu baš male, ali i takve kakve jesu, niže su od onih u ostalim agencijama!

FRANCUSKA

Pariz, Azurna obala, Bretanja ili neki drugi kraj Francuske... Možeš otići na tjedan, dva, tri. Umjesto u hotelu, bit ćeš gost jedne francuske obitelji. Za tjedan dana ljetovanja Birou se uplaćuje oko 4000 dinara (5500 - 14 dana, 7000 - 21 dan). Isto tako, mladić ili djevojka iz Francuske može biti gost tvoje obitelji jedan, dva ili tri tjedna. U tom slučaju, Biro ti daje naknadu (80 dinara dnevno) za vrijeme dok je gost kod tebe. Svog prijatelja iz Francuske možeš povesti i na more. Ljetujete zajedno, ali on plaća svoj dio troškova.

Odavno planiraš savladati francuski. Prava stvar za tebe je tečaj jezika u Parizu. Mjesec dana - oko 8700 dinara. U ovu cijenu uračunati su: avion u oba smjera, autobus od aerodroma i obratno, smještaj i hrana, tečaj i mjesečna karta za metro ili autobus. Ako se želiš sam snaći za ručak, platit ćeš nešto manje - 7600.

Samo za djevojke od 18 do 30 godina: program AU PAIR. Devet mjeseci u francuskoj obitelji, počevši od rujna. Osigurani su ti smještaj i hrana, a za malu pomoć u kući domaćina dobivaš džeparac od 450 do 500 franaka mjesečno (između 1650 i 1840 dinara). Za ovo je potrebno da bar malo znaš francuski. Troškove puta plaćaš birou - oko 4600 dinara.

ENGLESKA

Za 4000 dinara (prijevoz) možeš ljetovati jedan, dva tri ili četiri tjedna u Engleskoj. Evo kako: dovoljno je samo da na toliko vremena primiš goste iz ove zemlje. Posjet mu možeš uzvratiti još istog ljeta. Isto vrijedi i za razmjenu grupa: cijeli tvoj razred može otići u posjet engleskom i obrnuto. Dva, tri ili četiri vikenda. Naravno, to mogu biti i sportske, folklorne, zborske ili neke druge grupe. Plaća se prijevoz - oko 4000 dinara po osobi.

Poslije tečaja koji traje dva, tri ili četiri tjedna nećeš govoriti baš kao sam Sir Laurence Olivier, ali ćeš moći popraviti slabu ocjenu iz engleskog jezika. Nije baš jeftino - od 8000 do 12.000 dinara - ali, u svakom slučaju, koristi!

Program AU PAIR za djevojke od 18 do 30 godina koje bar malo znaju engleski. Prva grupa kreće već u lipnju, druga u rujnu, a zatim svakog sljedećeg mjeseca. (Po izboru možeš ostati od dva mjeseca do godinu dana.) Za rad u engleskoj obitelji u Londonu i okolici (pomoć u kući 8 sati dnevno, subota i nedjelja su slobodne) dobivaš od 9 do 15 funti tjedno (oko 280 do 470 dinara). Prijevoz plaćaš sama, oko 4000.

SAD

Za studente od 18 do 30 godina: rad u hotelima i dječjim kampovima! Znanje engleskog je obavezno. U Americi se ostaje od 2.5 do 3 mjeseca. Za to vrijeme osigurani su ti smještaj, hrana i novčana naknada za rad. Subota i nedjelja su slobodni, a radno vrijeme je osam sati. Plaćaš troškove puta do New Yorka i nazad - oko 9000 dinara. Kad završiš posao, ostaju ti još dva ili tri tjedna koje možeš iskoristiti za obilazak Amerike.

SSSR

Ljetovanje u Međunarodnom omladinskom centru u Sočiju. S putovanjem traje ukupno dva tjedna i za to vrijeme posjetit ćeš Moskvu i Kijev. Polasci su 15. srpnja i 5. kolovoza. Putuje se avionom i vlakom. Cijena je 4670 dinara.

Ako imaš između 16 i 30 godina, a ruski ti nije baš najjača strana, dovoljan je razlog da kreneš u Rostov Veliki. Predavanja na tečaju traju dva tjedna, svakog dana od 9 do 13 sati, osim nedjelje. Ostalih 14 dana boravka u SSSR-u provest ćeš u Moskvi, Kijevu i Lenjingradu. Cijena je 6450 dinara, a na put se polazi 10. srpnja.

DR NJEMAČKA

Želiš naučiti njemački? Dobra prilika za to su trotjedni tečajevi u istočnom Berlinu (u srpnju i kolovozu) i Dresdenu (u lipnju i srpnju). Smještaj u studentskim stanovima, hrana, satovi jezika i prijevoz koštat će te oko 4000 dinara.

SR NJEMAČKA

Zapad je, zna se, skuplji. Čak tri puta! Od 20 dana boravka u SR Nemačkoj polovicu možeš provesti na tečaju njemačkog, a ostalo obilazeći zemlju. Za to treba platiti prilično - oko 12.000 dinara!

ITALIJA

Ljetovanje u Italiji može biti nezaboravno. Po izboru, možeš provesti 14 dana u Sorentu ili San Remu. To će te koštati oko 4250 do 4500 dinara.

Hoćeš naučiti! Onda je najbolje da se prijaviš za tečaj koji traje dva, tri ili četiri tjedna. Smještaj je osiguran u talijanskim obiteljima. Ovaj aranžman košta oko 7500 do 8500 dinara.

Za studente svih fakulteta koje zanimaju arheologija starog vijeka, umjetnost i arhitektura: 14 dana ljetovanja kombiniranog s izletima i tečajem arheologije o grčkoj, talijanskoj i rimskoj civilizaciji! Tečaj se organizira u Herkulanumu, između Napulja i Pompeja. Predavanja su na talijanskom i engleskom, a za ovo putovanje ne smiješ biti mlađi od 18 ni stariji od 30 godina. Cijena je 4250 dinara, a polasci su 4. i 19. srpnja i 3. i 18. kolovoza.

Ako te zanimaju samo Rim i Napulj, u Birou možeš uplatiti pansione ili polupansione za boravak u ovim gradovima. Naravno, za onoliko dana koliko želiš ostati.

TUNIS

Oduševljavaju te orijentalni jezici? Možeš se prijaviti na tečaj arapskog na institutu Burgiba. Predavanja traju osam ili 14 dana.

ŠPANJOLSKA

Ljetovanje u vlastitom aranžmanu. Madrid, Barcelona, Sevilla, Valencija, Saragosa... Za mjesta koja odabereš u Birou kupuješ pansione ili polupansione u omladinskim hotelima, za onoliko dana koliko želiš ostati. Četiri tjedna boravka u jednoj madridskoj obitelji i tečaj španjolskog, s osiguranim prijevozom, koštaju oko 8500.

Za sva ova putovanja biro odobrava kredit: od tri do šest mjeseci (to ovisi o visini iznosa aranžmana)! Za mlađe od 18 godina, pored putovnice, potrebna je i suglasnost roditelja.

Kako da putuješ jeftinije

Ako ne voliš agencijske aranžmane i na put kreneš o vlastitom trošku, od velike pomoći bit će ti međunarodne omladinske karte. Uz njih možeš jeftinije putovati po Europi i svijetu, boraviti u omladinskim naseljima i hotelima, kupovati u robnim kućama, gledati kazališne i kinopredstave...

ISTC - Dobivaju je redovni učenici i studenti od 14 do 30 godina. S ovom kartom možeš putovati jeftinije studentskim čarter-avionima (na primjer: za Beograd, Dubrovnik, Pulu, London, Atenu, Pariz, Kopenhagen, New York, Rim, Frankfurt itd.), željeznicom, boraviti u omladinskim hotelima, ići u muzeje i kazališta, kupovati u robnim kućama i restoranima... Popust za putovanje je od 30 do 70% u odnosu na cijene u redovnom prometu. Karta se dobiva: uz indeks ili potvrdu o redovnom studiranju (za učenike: knjižice, svjedodžba ili potvrda škole) jednu fotografiju i članarinu od 18 dinara za godinu dana.

MSS - Karta važi samo za istočne zemlje. Izdaje se studentima do 27 godina, uz indeks ili potvrdu o redovnom studiranju, jednu fotografiju i 25 dinara. MSS karta osigurava popust od 30 do 50% na željeznici u istočnim zemljama, jeftiniji obilazak kulturnih i povijesnih znamenitosti, smještaj u omladinskim hotelima.

FIYTO - Osigurava popust (od 30 do 70%) za studentske čarter-letove, boravak u hotelima za mlade, obilazak muzeja, kazališta itd. Mogu je koristiti omladinci do 28. godine (izvanredni studenti, radnici, učenici). Potrebno je donijeti na uvid osobnu iskaznicu ili putovnicu, pripremiti jednu fotografiju i 18 dinara.

(Zdravo, 1977.)