Gole grudi su je proslavile, ali ne i obilježile: Najveća kulerica Hollywooda slavi 71. rođendan

Foto: Guliver Image/Getty Images/YouTube/Instagram

SUSAN SARANDON jedna je od najpopularnijih američkih glumica i žena za koju malo tko može povjerovati da je upravo napunila 71 godinu. 

Rođena je kao Susan Abigail Tomalin, 4. listopada 1946. godine u New Yorku i bila je najstarije od devetero djece. Susan se vrlo rano počela zanimati za glumu, a za to je bio zaslužan ponajviše njezin otac, TV producent i pjevač. S očeve strane ima engleske, velške i irske krvi, a s majčine talijanske. Majka joj je bila izrazito religiozna pa je Susan pohađala katoličke škole. Ipak, kasnije je u životu govorila da je uvijek bila bliže očevim ateističkim i demokratskim stavovima, nego religioznim i republikanskim majčinim uvjerenjima.

Nakon srednje škole, upisala je katoličko sveučilište i završila glumu. Tijekom faksa bila je uhićena nekoliko puta jer je sudjelovala u antiratnim prosvjedima i glasno se zalagala za građanska prava. Poput većine svojih kolegica, Susan se nakon fakulteta počela baviti manekenstvom i tada su krenule njezine prve, manje uloge.

Svog prvog supruga Chrisa Sarandona upoznala je na fakultetu. On je bio njezina prva ljubav i osoba koja joj je bila najveća podrška u ostvarivanju sna da postane glumica. Upravo je zahvaljujući njemu dobila svoju prvu ulogu, 1970. godine u filmu "Joe". Naime, Chris se prijavio za jednu od glavnih uloga, a ona je išla s njim na audiciju kao pratnja. Na kraju on nije dobio ulogu, a ona jest.

Za njega se udala 1967. godine, no brak se raspao 1979. godine. Susan je ipak odlučila zadržati njegovo prezime kao svoje umjetničko. Nakon njega hodala je s režiserom Louisom Malleom, ali i glazbenikom Davidom Bowiejem. Susan nikad nije krila da voli pušiti marihuanu, a jednom prilikom je otkrila da je upravo s Bowiejem voljela "zapaliti". Često je govorila da marihuana radi mnogo manje štete od alkohola.

Upravo su joj filmovi koje je režirao Malle donijeli veću pozornost javnosti. Riječ je o filmovima "Pretty Baby" iz 1978. godine te "Atlantic City" iz 1981., za koji je dobila i svoju prvu nominaciju za Oscara. 

U oba filma je pokazala grudi, a Playboy joj je nakon scene iz "Atlantic Cityja" dodijelio i titulu zvijezde s najboljim grudima u Hollywoodu. I danas, kada ima 71 godinu, često se može čuti da upravo ona ima najbolje grudi među glumicama, a često se i sama šali na tu temu pa je tako nedavno pozirala sa Salmom Hayek dok su jedna drugoj buljile u grudi.

Sredinom osamdesetih godina upoznala je Franca Amurrija s kojim je dobila kćer Evu. Nisu dugo bili zajedno, a ona je 1988. godine upoznala Tima Robbinsa s kojim je dobila dva sina, Jacka i Milesa, i s kojim je bila sve do 2009. godine.

Robbinsa je upoznala na snimanju filma koji joj je donio zvjezdani status, a riječ je bila o romantičnoj komediji "Bull Durham" nakon koje je Susan postala poznata diljem SAD-a. Godine 1991. pojavila se u hitu "Thelma i Louise" za koji je također dobila nominaciju za Oscara. Nominacija je stigla i dvije godine kasnije za ulogu u filmu "Lorenzovo ulje" te opet 1995. za "Klijenta", u kojem je za ulogu dobila pet milijuna dolara. 

No tek 1996. godine uspjela je dobiti Oscara za najbolju glumicu u filmu "Odlazak u smrt".

Još od ranih osamdesetih godina Susan Sarandon se profilirala kao jedna od najvećih političkih aktivistica na glumačkoj sceni.

Nikad nije skrivala svoje liberalne političke stavove te se uvijek zalagala za ekonomsku i društvenu jednakost. Glasno se zalagala za prava seksualnih manjina, a bila je i jedna od najglasnijih protivnica američkog napada na Irak. Godine 2011. papu Benedikta XVI nazvala je nacistom.

Snažna je zagovornica ženskih prava, a jednom prilikom je izjavila da će biti "super kad ne bude takav 'big deal' što je žena dobila neki dobar posao". 

Što se njezinih uloga tiče, Susan Sarandon je uvijek naglašavala da želi glumiti raznovrsne likove. Od majki, ljubavnica, poslovnih žena pa sve do časnih sestara, uvijek je svaki svoj lik glumila s velikom strašću.

"Jedva čekam ostarjeti. Tada izgled postaje sve manje bitan, a postaje važno ono kakav si kao osoba", izjavila je jednom prilikom.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.