Hollywood se opet bavi sam sobom. Što će se za nekoliko sati dogoditi na Oscarima?

Foto: Profimedia

Od prvobitne svečanosti koju je za samo 10 dolara mogao pogledati bilo tko, dodjela Oscara je postala najveći televizijski događaj u povijesti šoubiznisa.

Nekoliko sati dijeli nas od 95. po redu ceremonije dodjele u Teatru Dolby i nemate vi bogzna što od toga, ali je zabavljačka industrija učinila da ne spavate, gledate haljine i psujete ako netko vaš ne podigne zlatni kipić od tri kile uz govor u kojem zahvaljuje majci, producentima i filmskoj umjetnosti. Svi oni će potpisati neki novi ugovor, a vi ćete u ponedjeljak - imati podočnjake. 

Šalu na stranu, svi filmovi su vrijedni gledanja, iako su pompozni američki mainstream i holivudska mašinerija već demistificirani u smislu da nagrađivanje u toj industriji ne znači nužno i da je posao obavljen najbolje. Prave vrijednosti najbolje, kao i u svemu u životu, pokaže vrijeme, a o Oscarima najbolje govori lista onih filmova i genijalaca koji ga nikada nisu dobili. 

Hollywood se bavi sam sobom

Da krenemo redom, svake godine oskarovska noć omogućuje Hollywoodu da se bavi sam sobom. Oscari se dodjeljuju kako bi se odala počast izvrsnosti profesionalaca u filmskoj industriji, a prije skoro 100 godina osmislio ih je filmski mogul Louis B. Meyer (tadašnji šef MGM-a i navodni zlostavljač Judy Garland) kako bi poradio na ugledu filma.

Javnost je tada mislila da Hollywood loše utječe na američki moral i ideale pa je trebalo nešto da industriju zabave liši glasina i predrasuda (koje ju prate i danas). Od 16. svibnja 1929. godine, kada su dodijeljene zlatne statue visoke 34 cm i teške skoro 4 kg, traje paradigma glamura.

Dobiti Oscara je vrhunac uspjeha za sve one koji se bave filmom, iako se događalo svakakvih propusta, da Hitchcockov Psiho (jedan od najboljih filmova svih vremena) ne bude nagrađen, da Rocky preotme titulu najboljeg filma Taksistu ili da Stanley Kubrick nikada nije proglašen najboljim redateljem. 

Konzervativni glasači Akademije imali su podosta problema u prepoznavanju kontroverznih filmova koji su mijenjali tokove svjetskog filma, pa su se nešto kasnije vadili počasnim Oscarima. Martinu Scorseseu su dali Oscara za The Departed, dok su nepravdu prema Leonardu DiCapriju i Bradu Pittu također ispravljali na pogrešnim filmovima.

Ne zaboravimo da Tom Cruise nikada nije podignuo zlatni kipić i da bi se večeras u nekoj iznenađujućoj situaciji mogli iskupiti prema holivudskom momku koji najbolje stari. 

Oskarovska matematika

Matematika i kurioziteti Oscara su sljedeći:

Najviše Oscara, njih 11, dobila su tri filma: Ben Hur, Titanic i Gospodar prstenova.

Najstariji dobitnik Oscara za režiju je Clint Eastwood, prva žena koja je nagrađena za režiju je Kathryn Bigelow. Walt Disney ih ima preko 20, a jedan mu je preoteo Dušan Vukotić za prvi neamerički animirani film nagrađen Oscarom.

Najtrofejnija glumica je Katherine Hepburn, Meryl Streep je imala najviše nominacija, a John Ford ih ima četiri. Da bi se jedan film uopće kvalificirao, mora se prikazati u kinima u Americi u prethodnoj kalendarskoj godini i imati minimalno trajanje od 40 minuta (osim u slučaju kratkometražnog filma).

Favoriti?

Dodjela Oscara je brižno režiran događaj koji ujedinjuje film i televiziju, čije je vođenje povjereno vrhunskim komičarima. Gledanost je tolika da se sekunda marketinškog prostora plaća u milijunima dolara, a ovogodišnju dodjelu vodit će Jimmy Kimmel. Sasvim je sigurno da će biti progovaranja o aktualnom geopolitičkom trenutku, a očekujemo i iznenađenja tipa "spontanog" šamaranja na sceni. 

Ove godine mnogo se govori o kinesko-američkoj produkciji Everything Everywhere All at Once, koja ima čak 11 nominacija, a tretira vrlo aktualnu temu transhumanizma. Film je zaslužan za činjenicu da je prvi put neka azijska glumica (Michelle Yeoh) nominirana za Oscara, a zapaženu ulogu je ostvarila Jamie Lee Curtis, kojoj je ovo prva nominacija za Oscara, i to za najbolju sporednu žensku ulogu. 

Uzimajući u obzir da je Američka filmska akademija sklona politički korektnim pričama i bolestima te da najagilnije funkcionira po pitanju promocije različitosti, rasnih pitanja i ratnih tema, ovo su najizvjesniji dobitnici Oscara u glavnim kategorijama:

  • Najbolji film: Everything Everywhere All at Once
  • Najbolji redatelj: Daniel Kwan i Daniel Scheinert (Everything Everywhere All at Once) / Todd Field (Tar)
  • Najbolji glumac u glavnoj ulozi: Brandan Fraser, (The Whale) / Austin Butler (Elvis)
  • Najbolji glumac u sporednoj ulozi: Brendan Gleeson (The Banshees of Inisherin) / Ke Huy Quan (Everything Everywhere All at Once)
  • Najbolja glumica u glavnoj ulozi: Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once) / Cate Blanchett (Tar)
  • Najbolja glumica u sporednoj ulozi: Jamie Lee Curtis (Everything Everywhere All at Once) / Angela Bassett (Black Panther: Wakanda Forever)
  • Najbolji internacionalni film: All Quiet on Western Front, Njemačka
  • Najbolji adaptirani scenarij: All Quiet on the Western Front
  • Najbolji originalni scenarij: The Banshees of Inisherin / Triangle of Sadness
  • Najbolji animirani film: Guillermo del Toro's Pinocchio
  • Najbolji dokumentarac: Navalny

Pročitajte više