Influencerica iz Osijeka o borbi s bulimijom i anoreksijom: "Brzo je eskaliralo"

Foto: Instagram

INFLUENCERICA iz Osijeka, 21-godišnja Lara Iličin, za RTL.hr je progovorila o svojoj borbi s anoreksijom i bulimijom koja traje od 11. godine njenog života. Ona na Instagramu vodi profil fitwithoutguilt, gdje pruža podršku, savjetovanje i edukaciju svima kojima je to potrebno. Prati je 35 tisuća ljudi.

"Sve je eskaliralo u kratkom vremenu"

"Moja priča započela je dosta rano, odnosno 2013. godine. Sve je eskaliralo u jako kratkom vremenu. Te sam godine odlučila krenuti na samostalnu dijetu zato što sam na nju, nažalost, bila tjerana svake godine od mog oca. Htjela sam se dokazati – da mogu biti tinejdžer koji izgleda prihvatljivo. U tom sam periodu bila malo punija, bila sam dijete u razvoju i to je normalan aspekt puberteta, no to ja nisam htjela prihvatiti.

Počela sam naglo trenirati te sam završila na dva treninga dnevno i stvari su krenule u negativnom smjeru, upravo zato što sam u tom periodu dobila jako puno podrške. Kada sam krenula gubiti na težini, ljudi su mi davali jako puno pozitivnih komentara. I tu nisam znala stati", ispričala je.

"Otišli smo na more i tamo sam ostala na jednoj jedinoj namirnici, a to je bio sir. Moji roditelji dotad nisu vidjeli da se to pretvorilo u nešto negativno, samo su vidjeli da sam ja počela raditi na sebi. A u tom sam periodu izgubila deset kilograma. Brzo su shvatili kako nešto nije u redu. U trenutku kada sam skoro kolabirala zbog sunca na plaži, tada je moj otac odreagirao, odveo me u Šibenik u bolnicu i tamo su mi dijagnosticirali anoreksiju, a kasnije se razvila i bulimija", prisjetila se.

"Hospitalizirali su me s odraslima na Odjelu za psihijatriju"

Zatim je u Zagrebu hospitalizirana u Vinogradskoj bolnici, gdje su joj liječnici uspjeli pomoći te se vratila kući. Počela je normalno jesti i funkcionirati, kaže. Međutim, stvari su ponovno pošle po zlu kad je razvila alergiju na gluten te ponovno počela gubiti na kilaži.

"Moj se otac uplašio, vratio me u bolnicu, gdje su me ponovno hospitalizirali. Kada sam to čula, pobjesnila sam jer sam imala osjećaj da me ponovno napuštaju i vraćaju me u poziciju iz koje sam htjela pobjeći. Krenula sam u negativnom smjeru, počela sam skrivati hranu, lagati, bila sam mali buntovnik koji je njima htio vratiti za postupak koji su pokazali, da nisu bili podrška koja mi je bila potrebna. Nakon toga je sve krenulo u jako negativnom smjeru", iskrena je.

Bolnica ju nije više htjela prihvatiti, a u jednom trenutku se u sve uplela i policija. "Liječnica koja je tada bila glavna na odjelu je rekla da me moraju poslati na Odjel za psihijatriju. Tamo su me hospitalizirali s odraslima, gdje sam svašta proživjela. Dobila sam epileptični napadaj zbog stresa i tableta na kojima sam bila jer nisam bila funkcionalna...", objašnjava Lara.

Njeni roditelji su tad reagirali te je odveli na liječenje u Portugal, koje Lara pamti po dobrom. U Portugalu je provela dvije godine, a problemi su ponovno počeli kad se vratila u svoju okolinu. Kaže da se izolirala od svih te dane provodila u školi i u kući. Međutim, s vremenom je uspjela pronaći ravnotežu. Danas pokušava pomoći i drugima koji se bore s istim problemima.

"Težnja da ispunimo savršenstvo"

Bavi se i fotografijom i bodybuildingom.

"Baza razvoja poremećaja je manjak samopouzdanja, težnja da ispunimo savršenstvo koje ne postoji i tu mi dolazimo u sukob sami sa sobom. Težimo ispuniti nešto što ne možemo i upravo zbog toga što ne možemo, nismo sposobni to prihvatiti, tu sebe stavljamo u poziciju tjeskobe i anksioznosti, ali na svim poljima svog života.

Tu krene samokažnjavanje putem hrane jer hrana je izvor energije, izvor života, a mi, zato što se osjećamo malima iznutra jer se pozitivno ne vidimo ni u jednom aspektu, mi sebe hoćemo smanjiti", objašnjava što se događa u umu osobe s poremećajima u prehrani.

Priznaje da je prošle godine i sama ponovno doživjela psihički pad, od čega se trenutno oporavlja. "Skupila su se različita područja koja su se odrazila, sada je bolje, ali postepeno to sve popravljam", zaključila je.

Pročitajte više