Kralj hrvatskih šansona pisao je pjesme svima. Mnoge su upravo one proslavile

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Arsen Dedić bio je hrvatski glazbenik, skladatelj i tekstopisac. Bio je poznat po svom unikatnom stilu, briljantnim tekstovima i šansonama, a danas ga se smatra jednim od velikana hrvatske glazbe 20. stoljeća. Umro je u Zagrebu 17. kolovoza 2015. godine. Imao je 77 godina.

Arsen je rođen u Šibeniku 28. srpnja 1938., u turbulentnom vremenu kasne prve Jugoslavije i pred Drugi svjetski rat. Otac mu je bio Srbin koji je radio kao zidar, vatrogasac i muzičar, a majka domaćica koja je bila nepismena. Kasnije ju je Arsen naučio čitati i pisati.

Brakovi i stavovi o politici

Krajem 50-ih otišao je u Zagreb na studij prava. Od toga je ubrzo odustao i upisao Muzičku akademiju, koju je završio 1964. godine. Idućih godina gradio je reputaciju među hrvatskim umjetnicima nastupajući na raznim festivalima. Tijekom šezdesetih upoznao je svoju prvu ženu Vesnu Suligoj, s kojoj je imao kćer. Međutim, brak je završio razvodom 1965. godine. Arsen je 1973. oženio drugu suprugu - pjevačicu Gabi Novak.

Rekao je da se pjevači ne bi trebali miješati u politiku ni davati izjave o njoj. Nikad nije podržao nijednu stranku u Hrvatskoj, a kada se njegovo ime pronašlo na popisu ljudi iz kulture koji podržavaju kandidaturu Franje Tuđmana za predsjednika, javno je zatražio da ga se makne s popisa jer nije pristao biti na njemu. 

Neovisno o tom stavu, bio je poznat hrvatskoj javnosti kao umjetnik uglavnom lijevih ideala. Jednom je izjavio da briga države oko svojih stanovnika te društvena mobilnost čine pozitivne strane tad već zaboravljenog socijalizma.

Poznat svakoj generaciji

Starijoj generaciji poznat je po svojim pjesmama Sve što znaš o meni, Kuća pored mora, Tamo da putujem, Odlazak itd. Pisao je pjesme mnogim hrvatskim umjetnicima, Gabi Novak, Ibrici Jusiću, Kemalu Montenu, Severini, Josipi Lisac, Zdravku Čoliću i drugima. Arsen je poznat i mlađoj generaciji, naročito zbog pjesama poput Zamijenit ću te gorim, koju je napisao za Natali Dizdar. Pjesma je postala veliki hit i ostala jedna od njenih najpoznatijih.

Umro je 2015. godine, nakon što mu se pogoršalo stanje s jetrom. Pokopan je na Mirogoju. U Šibeniku je 2021. godine otvorena Kuća umjetnosti Arsen u kojoj posjetitelji mogu naučiti više o glazbenom velikanu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.