Ivana u Milijunašu zbunilo političko pitanje pa otišao sa 150 €. Znate li vi odgovor?

Foto: HRT

U četvrtak je emitirana posljednja ovosezonska emisija kviza Tko želi biti milijunaš.

Jedan od natjecatelja bio je 28-godišnji Ivan Barić iz Solina, magistar matematike. Njega je posebno zbunilo pitanje za prelazak drugog praga koje je glasilo: "Koja država nije dio političke suradnje poznate kao Weimarski trokut?" Ponuđeni odgovori bili su: Velika Britanija, Njemačka, Poljska i Francuska. Ivanu nije bio poznat pojam Weimarskog trokuta, no znao je da je riječ o gradu u kojem je donesen ustav njemačke države nakon Prvog svjetskog rata, Weimarske Republike.

Potom je iskoristio džoker pola-pola. Ostale su Velika Britanija i Francuska, a Ivan je odlučio riskirati. Obrazložio je da se Velika Britanija često odvajala od država na kontinentu pa su se možda izdvojili i iz te političke inicijative. A kod konačnog odgovora se zbunio i naveo D: Francuska. Kviz je napustio sa 150 eura. 

Natjecao se i učitelj likovnog

Sinoć je u kvizu sudjelovao i učitelj likovnog Zdenko Mikša iz Zagreba. Kviz je započeo odgovarajući na 13. pitanje za 34.000 eura. "Po čemu je poseban Plymouth, glavni grad britanskog teritorija Montserrat?" glasilo je pitanje. U ponudi su bili odgovori: A) pod morem je, B) napušten je, C) dug je 50 km i D) nije na Montserratu. 

Zdenko je iskoristio sve džokere u prošloj emisiji, a kako nije znao gdje se nalazi britanski teritorij Montserrat, odustao je. Da je odgovarao, rekao bi da Plymouth nije na Montserratu. Budući da je točan odgovor bio da je napušten, odluka se pokazala odličnom jer je kući otišao s 18.000 eura.

Voditelj Tarik Filipović objasnio je da je Plymouth napušten između 1995. i 1997. zbog erupcije vulkana Soufrière Hills. Status glavnog grada nikad mu nije maknut iako je otočna vlada premještena na sjever.

Odjavljujući posljednju ovosezonsku emisiju, Tarik je zaželio uspjeh Vatrenima na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, a gledateljima ugodno, lijepo, mirno i sretno ljeto.  

Pročitajte više