Janjetina s krumpirima ili šunka s jajima: Dva recepta za savršen uskršnji ručak

Foto: Instagram

PRIPREME za obilježavanje Uskrsa već su u punom jeku, jedna od najvažnijih stvari svakako je blagdanski stol s ukusnom hranom. Kako se za slavlje Uskrsa vežu pojedina jela poput šunke, jaja, hrena, janjetine, sirnice i ostalih ukusnih jela, donosimo vam recepte za dva glavna jela u kojima ćete uživati i vi vaši (gladni) gosti.

Uskršnja janjetina s krumpirima i salatom od rotkvica i mladog luka

Potrebne namirnice:

1 janjeći but (oko 2 kg)
100 ml ulja

50 ml limunova soka
3 češnja češnjaka
2 žlice mješavine začina
1 žličica origana
mljeveni crni papar
mljevena sol
ružmarin

2 kg mladog krumpira
1 kg mladog luka
2 svežnja rotkvica

Priprema:

Pećnicu stavite zagrijavati na 200°C. Janjeći but najprije dobro očistite i operite pod mlazom vode. Potom meso odvojite od kosti te ga malo ga potucite batom za meso. U posebnoj zdjelici pomiješajte limunov sok, papar, sol, origano, ružmarin, mješavinu začina te prethodno protisnuti češnjak. Dobivenom marinadom temeljito premažite pripremljenu janjetinu, savijte je u roladu te pričvrstite čačkalicama kako bi zadržala željeni oblik prilikom pečenja.

U većoj tavi zagrijte ulje pa na njemu sa svih strana popecite janjeću roladu, a zatim ju stavite na protvan te ju pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko dva sata (ovisi o jačini pećnice). Dok se janjetina peče, povremeno ju zalijte umakom od pečenja te podlijevajte toplom vodom.

Za to vrijeme, operite krumpir s korom pod vodom, narežite ga na ploške željene veličine pa ih premažite uljem i začinite crvenom paprikom i solju. Tako pripremljenog ga dodajte mesu otprilike pola sata prije nego li je ono pečeno do kraja i pecite sve zajedno do kraja, kako bi krumpir upio sok od janjetine. Kada je pečeno, jelo izvadite iz pećnice, janjetinu narežite na ploške i poslužite s krumpirom.

Očistite rotkvice te ih narežite na kolutove. Začinite ih s nekoliko kapi ulja, limunova soka, soli i papra te ih dodajte mladom luku koji ste ranije oprali vodom i posolili.

Pečena šunka s jajima i hrenom

Potrebne namirnice:

2-2,5 kg poludimljene šunke

4-5 listova lovora
2 naranče iscijeđene u sok
1 limun iscijeđen u sok
1 svježa crvena paprika
1 žličica ljute papričice
1 žličica slatke paprike
4-5 režnjeva češnjaka
1 dl maslinovog ulja
1 dl bijelog vina
2 grančice ružmarina, svježeg mažurana ili origana
2 žlice marmelade od naranača
1 dl konjaka

8 jaja

5 dg naribanog hrena
2 dl kiselog vrhnja
sol
papar
2 žlice limunovog soka ili octa

Priprema:

Šunku stavite u lonac s hladnom vodom tako da je cijela uronjena u nju, dodajte listove lovora i kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Za to vrijeme, u blenderu sameljite češnjak, svježu papriku, ružmarin, mažuran/origano, slatku i ljutu papriku te sok dvije naranče i limuna.

Pećnicu zagrijte na 180°C. Za pečenje koristite dublji pekač s poklopcem, a ako ga nemate, poslužite se aluminijskom folijom. Dno pekača prelijte maslinovim uljem i na njega položite kuhanu šunku. Prelijte ju ranije pripremljenom marinadom, pokrijte poklopcem ili folijom i pecite u pećnici oko 30 minuta.

Zatim skinite poklopac/foliju, šunku zalijte bijelim vinom, ponovno poklopite pa nastavite peći još tridesetak minuta uz povremeno polijevanjem sokom od pečenja kako bi šunka dobila na sočnosti. Nakon što se pekla sat vremena, površinu šunke namažite marmeladom od naranača i umaku dodajte konjak. Takvu ju nastavite peći oko 20 minuta uz često polijevanje sokom od pečenja.

Za to vrijeme jaja tvrdo skuhajte i pustite da se ohlade. Hren ogulite i naribajte, pomiješajte ga s vrhnjem, začinite solju i paprom po želji te dodajte limunov sok ili ocat.

Kada se ispeče, šunku pustite da odstoji sve dok ne bude mlaka. Narežite ju na ploške, a umak poslužite odvojenog u zdjelici. Uz nju poslužite narezana tvrdo kuhana jaja i umak od hrena. Ovo jelo može se jesti i hladno jer je jednako ukusno pa se ne morate brinuti oko ostataka i sutrašnjeg ručka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.