Jedna od najpopularnijih destinacija: Godišnje je posjeti 14 milijuna ljudi

Foto: Press

SVI ONI koji vole putovati i često lete, a posebno kada se radi o dugim letovima na daleke destinacije, znaju koliko je važno odabrati dobru kompaniju za let bilo da se želite udobno zavaliti i odspavati nekoliko sati leta ili uživati u sadržajima kako bi vam vrijeme prošlo što brže. Zbog toga je odabir za putovanje u Ameriku pao na Emirates. A kako Emirates na sve destinacije leti preko Dubaija, odlučili smo iskoristiti tu činjenicu i ostati jedan dan u Dubaiju. Učinilo nam se to kao zgodan način za razbijanje dugog putovanja, a ujedno i kao dobra prilika za razgledavanje tog fascinantnog grada koji vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Zbog brzog rasta i napretka te sve veće potrebe za raznim zanimanjima, Dubai je danas grad u kojem, od ukupno preko 3 milijuna stanovnika, svega 15% čini domaće stanovništvo, ostalo otpada na strance koji u Dubai dolaze zbog posla. Stručnjake iz raznih polja privlače odlični financijski uvjeti koji im se nude, kao i činjenica da ne plaćaju porez na dohodak. S impresivnom nultom stopom kriminala, grad je posve siguran.

U Dubaiju je sve naj...

Zemljom vlada Nj.V. šeik Mohammad bin Rashid Al Maktoum koji je uvelike zaslužan za brzi razvoj grada, a u Dubaiju čak postoji i Ministarstvo sreće koje se, kako mu ime kaže, brine o sreći stanovnika. Iako je u prošlosti većina prihoda dolazila od nafte, danas najveći dio zarade dolazi od turizma. Dubai je postao jedna od najpopularnijih destinacija za odmor na svijetu i godišnje ga posjeti oko 14 milijuna ljudi. Legenda kaže da je u jednom trenutku 25% svih dizalica na svijetu bilo u Dubaiju. Broj možda nije točan, ali sigurno nije ni jako daleko od toga. Gradi se zaista puno i brzo, a Dubai želi biti prvi u svemu, bilo da se radi o najvišoj zgradi, najvećem šoping centru ili nečem trećem. A ako ih netko u tome i pretekne, nema problema. Oni će sagraditi veće. Pa tako imaju Burj Kalifu, najveću zgradu na svijetu koja je visoka 830 metara, a uz to ima i najbrže liftove. Pogled na grad s vrha te zgrade zaista je spektakularan. Možda tek tada dobijete pravi dojam o tome što su i u kojim uvjetima uspjeli napraviti i kakvo su čudo izgradili na pijesku.

Uz to, unatoč vrlo suhoj i vrućoj klimi, zelenila ima na sve strane. Ako izuzmete iznimno visoke temperature i težak zrak, kad pogledate zelenilo i količinu fontana, nikad ne biste rekli da se nalazite usred pustinje. Mnogi misle da zbog lokacije Dubai ima problema s pitkom vodom, ali morate znati da je tamo voda jeftinija od goriva i da je voda u Dubaiju ustvari prerađena morska voda.

Simbol Dubaija – Burj al Arab

Prije izgradnje Burj Khalifa, najpoznatiji simbol Dubaija u svijetu bio je Burj al Arab. Riječ je o jedinom hotelu sa sedam zvjezdica na ovoj planeti, a cijena noćenja počinje od 1000 eura. S obzirom na to da je Dubai grad luksuza, neće vas iznenaditi podatak da se tamo nalazi i idealno mjesto za šopingholičare - Dubai Mall. Centar se prostire na 502 tisuće metara kvadratnih s više od 1.200 dućana, 120 restorana, klizališta i hotela. 
Osim što grade vrlo visoke zgrade i ogromne šoping centre, žitelji Dubaija ne štede ni na uređivanju okoliša. Pa tako valja izdvojiti Palms Jumeirah Island koji je najveći umjetno napravljeni otok koji se vidi čak iz svemira. Za sve ljubitelje botanike, ali i one koji se vole okružiti cvijećem, tu je Dubai Miracle Garden, najveći prirodni vrt u svijetu. Od ostalih super iskustava definitivno treba istaknuti vožnju brodom koja počinje u Dubai Marini, a tijekom koje možete vidjeti sve luksuzne hotele i stambene četvrti.

Hrvatska je direktno povezana s Dubaijem
Emirates je u lipnju 2017. godine uveo dnevni let na relaciji Zagreb – Dubai i time nam približio tu fascinantnu destinaciju. Samo pet sati leta dijeli nas od idealne destinacije za odmor, pogotovo u zimskim mjesecima kada je temperatura u Dubaiju oko ugodnih 25 stupnjeva.

A iskustvo putovanja Emiratesom zaista je posebno iskustvo. Njihova priča započela je 1985. godine sa samo dva zrakoplova. Emiratesova flota danas broji 271 zrakoplov koji leti u 158 destinacija u 84 zemlje na 6 kontinenata. Najveći je svjetski operator zrakoplova Airbus A380 i Boeing 777. Zapošljava 23.000 članova kabinske posade koji pripadaju više od 135 nacionalnosti i govore 60 svjetskih jezika.

Kompanija vodi računa o tome da putnicima pruži vrhunski ugođaj putovanja. Njihova ekonomska klasa vjerojatno je jedna od najboljih kojima smo imali prilike putovati. Osim ljubaznog i pristupačnog osoblja koje vam je na raspolaganju tijekom cijelog leta, nude i 20 MB besplatnog Wi-Fi prometa u svim klasama te nagrađivani sustav zabave koji obuhvaća više od 4.500 kanala zabave na zahtjev, uključujući filmove, glazbu i televizijske programe iz cijelog svijeta te raznolik sadržaj poput specijaliziranih kanala Emirates Food and Wine Channels, stručnih tečajeva LinkedIn Learning koji pokrivaju teme Leadership, General Management i Marketing, kao i tečajeva jezika uTalk koji nude lekcije za korisnike koji žele svladati novi jezik. Putnici mogu pomoću aplikacije Emirates app prije samog leta kreirati svoje liste glazbe, filmova i emisija te ih sinkronizirati sa svojim sjedalima.

Hrana za sve i svakoga

Ono što nas je možda najviše iznenadilo je ponuda hrane. Opće je poznata činjenica kako avionska hrana i nije baš nešto. E, pa u Emirates zrakoplovima situacija je poprilično drugačija. Kompanija svojim putnicima priprema autentične lokalne jelovnike destinacija na koje putuju. Pizza koju smo dobili kao snack na putu za Ameriku bila je iznenađujuće ukusna, kao i ostatak ponude pa nam se tako prvi put dogodilo da nismo posezali za zalihama koje smo ponijeli sa sobom. Svježe namirnice najviše kvalitete okosnica su jelovnika, a osigurava ih se kroz dugogodišnja partnerstva diljem svijeta i podršku lokalnim dobavljačima i obrtnicima. Meniji se mijenjaju na mjesečnoj bazi te se stalno nadograđuju prateći sezonske i regionalne trendove. Putujete li u doba božićnih blagdana ili npr. na Valentinovo, moguće je da će vas na letu dočekati božićni meni ili poseban desert za Dan zaljubljenih. Također se vodi računa o jelovnicima za djecu, kao i onima koji zbog medicinskih ili vjerskih razloga imaju poseban režim prehrane, o čemu brine poseban tim nutricionista i kuhara.

Posebna vina od kojih ćete neka kušati tek 2035.

U Emiratesu znaju da gastrodoživljaj ne bi bio potpun bez vina i ostalih pića dostupnih putnicima na letu. Rezultat svega toga je više od 80 vrsta pjenušaca i vina te više od 30 žestokih pića i 12 koktela koji su na raspolaganju putnicima. Dilmah čaj se poslužuje u kabinama svih klasa već više od 25 godina, a i žestoka alkoholna pića, koja uključuju cijeli niz viskija, džinova, konjaka, likera i votki, također se mogu besplatno konzumirati u svim klasama. Ulaganje u dugoročna partnerstva s nekim od najboljih svjetskih brendova rezultiralo je najboljim žestokim pićima i ekskluzivnim ponudama u zrakoplovu. I kod ponude vina i pjenušaca filozofija Emiratesa je ista – dugogodišnji dobri odnosi sa svjetskim proizvođačima rezultiraju ponudom vrhunskih vina i pjenušaca od kojih se neki ekskluzivno služe u zrakoplovima Emiratesa. Od 2006. godine Emirates je uložio 700 milijuna dolara u vinske programe, a intenzivno ulaže u svoj vinski podrum u Burgundiji gdje pohranjuje oko 7 milijuna boca vina od kojih će neke biti spremne za serviranje tek 2035. godine.

Kao najveća svjetska međunarodna zrakoplovna kompanija, Emirates Flight Catering ujedno vodi i najveći zrakoplovni catering. Smješten u Dubaiju, priprema preko 110 milijuna obroka godišnje. Emirates Flight Catering posluje 24 sata 7 dana u tjednu, pripremajući svaki mali zalogaj, glavno jelo i desert. Emirates Flight Catering najveći je svjetski zračni restoran koji prati regionalne i sezonske trendove u gastronomiji te mjesečno pripremi 1.300 jelovnika prema 12.450 recepata koji se redovito mijenjaju i nadograđuju. U prosincu koji je iza nas, Emirates je poslužio čak 500 tisuća božićnih obroka putnicima u svim razredima na odabranim letovima.

Imali smo priliku zaviriti i u poslovnu i prvu klasu, a kako to izgleda, možete pogledati u videu.

Sadržaj donosimo u suradnji s Emiratesom, u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.