Kraljici su rekli da će kad umre njeno tijelo prevesti avionom, evo što je odgovorila

Foto: EPA

PRIJE nego što je umrla, kraljica Elizabeta bila je informirana o planovima da se njeno tijelo, u slučaju da umre u inozemstvu, transportira natrag u Ujedinjeno Kraljevstvo u vojnom avionu.

Izvorno, operacija Overstudy uključivala je plan vraćanja kraljice u Ujedinjeno Kraljevstvo na malom BAe 146, no ta je ideja odbačena zbog problema koji su se pojavili prilikom utovara lijesa u teretni prostor nakon smrti princeze Diane 1997.

Umjesto toga, kraljica je trebala biti prebačena kući zrakoplovom C17 Globemaster Kraljevskih zračnih snaga, a tako se i vratila u London prošli tjedan nakon što je preminula u Balmoralu u Škotskoj, izvještava Stoke on Trent Live.

Oduševila odgovorom

"Kad sam bio stožerni časnik 2009. godine, dobio sam zadatak pregledati i ponovno napisati planove operacije Overstudy, koji detaljno navode kako ćemo vratiti kraljičino tijelo u domovinu ako umre u inozemstvu.

Kada sam od kraljice tražio odobrenje za promjenu zrakoplova, ona je na čitavu situaciju imala samo jedan komentar: Ako je to dovoljno dobro za moje dečke u vojsci, onda je dovoljno dobro i za mene", ispričao je časnik Pete Morgan.

Podsjetimo, kraljičin lijes kući je otpratila princeza Anne. Po dolasku u London kraljica je odnesena u Buckinghamsku palaču gdje joj se poklonilo stotine tisuća ožalošćenih koji su satima čekali da joj odaju počast.

Kraljica će danas biti položena na posljednji počinak.

 

 

 

Pročitajte više