Levitacija, rezanje tijela, dim iz prstiju: Evo kako mađioničari zaista izvode svoje najpoznatije trikove

Screenshot: YouTube

IAKO svi znaju da su mađioničarski trikovi samo rezultat dobre uvježbanosti i trenutka nepažnje publike, ipak se često zapitamo: "Kako, dovraga, to naprave?"

Izvlačenje zeca iz šešira, savijanje žlice jednom rukom ili levitacija samo su neki od trikova za koje svi znamo da nisu stvarni, ali se ipak redovito zapitamo što stoji iza njih.

Evo kako se zaista izvode najpoznatijih mađioničarski trikovi.

Izvlačenje zeca iz šešira

Za izvođenje ovog trika treba vam (očito) zec, stol prekriven stolnjakom, komad tkanine i šešir (cilindar). Uzmite kvadratni komad debele crne tkanine i labavo svežite sva četiri kraja. Zeca postavite unutar ove improvizrane "vrećice". Tu "vrećicu" sa zecom objesite na kuku koja bi se trebala nalaziti na strani stola koja je okrenuta prema vama. Stolnjak mora biti postavljen tako da publika ne može vidjeti tu "vrećicu" sa zecom. Publici pokažete šešir koji je prazan i zatim ga postavite na stol s otvorom prema dolje. Najvažniji dio trika slijedi nakon toga, laganim i nesumnjivim pokretima morate brzo staviti vreću ispod šešira i to je to - za nekoliko sekundi izvući ćete zeca iz šešira.

Dim iz prstiju

Uzmite kutiju šibica i izrežite jednu stranu na kojoj se inače pale šibice. Odvojite zapaljivu površinu od kartonskog dijela. Preklopite "površinu" koju ste odvojili na dva dijela i zapalite je. Pustite da izgori i onda skupite ostatak nastao sagorijevanjem - on vam je bitan za ovaj trik. Utrljajte ga na palac i kažiprst i trljajte ta dva prsta kako bi stvorili "dim". Kasnije nemojte zaboraviti oprati ruke.

Savijanje žlice

Za izvođenje ovog trika morate sakriti srebrnu kovanicu u dlan. Kada ste spremni za "savijanje" žlice, bitno je da držite kovanicu tako da se vidi samo vrh nje, postavite je na vrh žlice da izgleda kao da je dio nje. Pritisnite žlicu o stol i pravite se kao da ulažete ogroman napor u savijanje. Zatim, polagano ispuštajte žlicu iz dlanova, a kovanica neka i dalje viri iz vaše ruke. Izgledat će kao da zaista savijate žlicu u tom trenutku.

Levitacija

Ovo je nešto kompliciraniji trik za koji je potrebno imati poseban mehanizam za "podizanje" koji stvara dojam levitacije. Riječ je uglavnom o veoma tankoj verziji stola koji stoji na jednoj nozi koja se nalazi iza mađioničara ili je u nekim slučajevima povezana s podlogom na kojoj on stoji. Zbog toga mađioničari uvijek imaju pomoćnice u dugim haljinama čiji nabori mogu prekriti mehanizam. Kako bi uvjerio publiku da osoba zaista levitira, mađioničar uglavnom nekoliko puta provuče obruč ispod i oko nje, no taj obruč nije ni po čemu drugačiji od bilo kojeg obruča, već samo mora biti dovoljno širok da ne dotakne mehanizam.

Rezanje tijela

Za ovaj trik potrebno je imati posebnu mobilnu platformu na kojoj se nalazi nekoliko kutija visokih oko 35 centimetara. Kutije imaju prave otvore i lažne otvore. Kada osoba uđe u tu formaciju kutija publika vidi samo prave otvore. Kada mađioničar zatvori sva vratašca, otvori se dno platforme, visoko oko 20 centimetara. Osoba unutar kutija tada sjedne u to lažno dno, a viri joj samo glava koju će publika kasnije vidjeti u najniže postavljenoj kutiji. Mađioničar tijekom toga uglavnom vrti platformu kako bi zbunio publiku te kako bi prema njima okrenuo lažne otvore, duboke samo nekoliko centimetara. U njima se nalaze dijelovi lutke koji su odjeveni poput osobe koja je ušla u kutije. Kada mađioničar otvori sve otvore, publika vidi glavu stvarne osobe i dijelove lutke, smještene u lažnim otvorima.

Također, postoji i verzija u kojoj nije riječ o pravim kutijama, već samo o vratima iza kojih se, u sredini, nalazi zrcalo. Osoba zapravo stoji iza zrcala na kojemu se projicira ista slika kao u pozadini, a to joj omogućava i da pred publikom mrda rukama i nogama, kao da zaista stoji unutar dublje kutije. Oštrice nisu tvrde, već fleksibilne pa ih osoba iza zrcala samo savija kako ih mađioničar gura prema njoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.